Holdnaptár
Életmód Érdekes

Holdnaptár: Tudnivalók a Holdnaptárral kapcsolatban – Holdnaptárral az egészség is szabályozható?

A Hold az est ragyogó égitestje már évezredek óta lenyűgözi az emberiséget. Nagyon korán megtapasztalták, hogy az égitest változásaival különböző természeti jelenségek is együttesen jelentkeznek. A tapasztalatokból nyert tudás évezredeken át gyarapodott és az emberek a saját tevékenységükhöz fűződő feladatokat a hold fázisaival összhangban végezték. A halászok ez alapján vetették ki a hálót, de a nők a háztartásban a hold ciklusaihoz igazítottak számos tevékenységet, mint a mosás, a befőzés idejét, de a földművesek is a hold ritmusához igazodva döntötték el a vetés és aratás kedvező időpontját.

Az asztrológiának, mint tudománynak a középpontjában a Nap, a Hold mellett a többi bolygó és a csillagok mozgásának vizsgálata áll, és a Földön bekövetkező eseményekre gyakorolt hatásukat elemzik. A tendenciákat vizsgálva, a múlt jelenségeit, a jelen tapasztalatait összevetve adnak jóslatokat a jövőre nézve. Az asztrológia szerint az égi események kiterjesztik a hatásukat az emberi viselkedésre, az egészségre, de akár a világ történéseire is egyaránt.

A kezdetek az ókori Babilóniáig nyúlnak vissza, ahonnan az egyiptomiakon keresztül eljutott az ókori görögökhöz. Már Arisztotelészt is foglalkoztatta a csillagok állása.  Az ókori Indiában és Kínában szintén foglalkoztak ezzel a tudománnyal, és saját rendszert fejlesztettek ki. A kereszténység alatt az asztrológiát törvénytelen tudománynak bélyegezték meg, és ebben változást az olasz reneszánsz megjelenése hozott.

A történelem során a különböző kultúrák a jövőre vonatkozó jóslataikhoz a bolygók és a csillagok állását hívták segítségül. Véleményük szerint az egyik legfontosabb égitestnek a Holdnak a  változásai, és a Hold tevékenységéhez fűződő természeti jelenségek, mint az árapály, dagály, az emberre is jelentős élettani, és pszichés hatással vannak.

A Hold ritmusát, a holdfázisokat nagyon régen megfigyelték, és a holdfázisok változását idő méréséhez használták fel. Egy holdciklust, amely nagyjából 29,5 napig tart, több csoportra osztották, általában 4 vagy 8 részre. A horoszkópok szempontjából a Telihold és az Újhold fázisait tekintik a legfontosabbnak.

Napjainkban a holdnaptárt használók az egészség és a szépség megőrzésével kapcsolatos tanácsokat, különböző tevékenységek kedvező idejének elvégzésére kapnak javaslatokat, de a holdnaptár segítségével a kerti munkálatok kedvező ideje is tervezhető.

Holdnaptár 2020

Holdnaptár javaslatok a különböző holdfázisok idejére:

Újhold

Mivel a Hold a Föld és a Nap között áll, ennek a fázisnak az egészség szempontjából van jelentősége. Jó időpont új tevékenységek kezdetére, de a fokozott kalóriaégetés miatt célszerű a diétákat ebben az időszakban megkezdeni. Emellett gyakoribbak a sérülések és balesetek is, és a betegségekben rosszabbodás következhet be. Javasolt figyelni a napi folyadékmennyiség bevitelére.

Első Negyed

Ennek a holdfázisnak a formálódásban és az érésben van szerepe. A test erősödik, a sérülések is gyorsabban gyógyulnak. A feleslegesen bevitt kalóriát a szervezet zsír formájában tárolja, ami hízáshoz vezethet.

Telihold

Az egyetlen a fázisok között, amelyben a Hold teljes felszíne a Nap és a Hold szemben állása miatt megvilágítást kap. Ilyenkor gyakori lehet az álmatlanság, és zaklatottabb pszichés viselkedés. Ez a fázis nem kedvez műtétek végzésére, a gyógyulás is lassabb az anyagcsere lassulása miatt. A szervezet a vizet jobban visszatartja, és érdemes mértéktartó étkezést folytatni.

A Harmadik Negyed

A fogyó Hold ideje a gyors anyagcsere miatt kedvező diétára. Általánosságban magas energiaszint, és vitalitás jellemző. A pozitív hangulat aktivitásra ösztönöz, amely testmozgásra is könnyebben ösztönöz. A sérülések gyógyulása is gyorsabb ebben a ciklusban.

A Holnaptárak készítésével természetgyógyászok, asztrológusok, és ezoterikus tanok iránt fogékony szakemberek foglalkoznak, emellett az internetről egyszerű kereséssel az aktuális holdfázisokról és a konkrét napokról információ érhető el.