dugulás
Otthon

Csodaeszközök, amik mégsem olyan csodásak!

Valószínűleg mindannyian ismerünk olyan házi praktikákat, amikkel a vizesblokkokat érintő problémák orvosolhatóak. Szakmai segítség nélkül, természetesen. A jó tanácsok csak úgy sorjáznak, ha eltömődött lefolyóról, köpködő vécéről, vagy nehezen lefolyó mosogatóvízről van szó. De vajon mennyit érnek ezek az ötletek, és van-e helyettük megbízhatóbb megoldás?

Nincs új a nap alatt!

Az igazság az, hogy évek óta ugyanaz a nóta szól, már ami a házi duguláselhárítás témáját illeti. A legtöbben a pumpa és vegyszer a kombinációjára esküsznek, mintha legalábbis igazi, csodahozó eszközökről beszélnénk. De aki a dugulás problematikáját közelről ismeri, az tudja, hogy ennek a felhajtásnak legfeljebb csak a fele jogos. A pumpa valóban elmozdíthatja a csőben rekedt gócot, de egyrészt csak bizonyos esetekben, nem mindegy tehát, milyen típusú az elzáródás. Másrészt egyáltalán nem lényegtelen, hogy milyen a pumpálási technika. Ha ugyanis nem megfelelőképpen képződik a vákuum, akkor gyakorlatilag még jobban beszorulhat az elmozdítani kívánt beragadás. Azaz a jó szándék végül nagyobb problémához vezethet. Úgyhogy nem kifejezetten megtérülő stratégia ezzel vaktában próbálkozni. A pumpálás első ránézésre erőből kivitelezhető mozdulatsornak tűnik, de elengedhetetlen a ráérzés, egyúttal a finomság. A régi mondás nagyon ide vág: többet ésszel, mint erővel. A megelőzés ráadásul a legolcsóbb, legeredményesebb taktika. Ha évente mindössze egyetlen egyszer, szakemberrel kitisztíttatjuk a lefolyóinkat, akkor jóformán borítékolható a dugulásmentes élet.

Preventív hozzáállás mellett is gondot jelenthet a dugulás?

Igen, ennek az esélyét nem érdemes elvetni. Természetesen váratlan helyzetek bármikor adódhatnak. Ekkor nyilván ki lehet próbálni a pumpálást a fenti módon, illetve a vegyszerhasználatot. De ha nagy a bizonytalanság, és főképp az eredménytelenség, akkor próbálkozások helyett a legjobb szakmai segítséget kérni, így ugyanis a probléma nem súlyosbodhat tovább.