Egészség Életmód

Ételallergia

Tavasszal a parlagfű virágzása sok család életét megkeseríti. A szálló pollenek rengeteg bosszúságot okoznak azoknak, akik érzékenyek rájuk.A szezonális allergiák valódi és súlyos problémák, de ezeknél is keményebb a soha nem enyhülő ételallergiával élni együtt. Minden pillanatban oda kell figyelni, nehogy véletlenül olyat egyen az ember, ami akár nyomokban tartalmazhatja az allergiás reakciókat kiváltó alapanyagokat. Az érintettek abban sem bízhatnak, hogy egy-két hónap alatt lecseng a nehéz időszak.

Az ételallergiák állandó éberséget követelnek, ugyanakkor viszonylag hamar bele lehet tanulni, hogy mit is figyeljünk. Egyre több kiváló szakácskönyv jelenik meg allergiás betegek számára, amelyek finom és veszélytelen recepteket kínálnak. A bioboltok egy része az ételallergiák egy-egy fajtájára szakosodik. A nagyobb városokban találhatunk már gluténmentes boltot is, ahol ízletes és friss péksüteményeket vásárolhatnak a lisztérzékeny emberek is.

Amit feltétlen tudni kell

Az ételallergia a gyerekek 4-6 %-át érinti. Ezek 90 %-áért a következő alapanyagok a felelősek:

  •     tejfehérje (leginkább tehén-, kecske- és juhtej)
  •     tojás
  •     olajos magvak (földimogyoró, mogyoró, dió, mák, napraforgómag, szezámmag stb.)
  •     tengeri halak és a „tenger gyümölcsei” (kagyló/rák stb.)
  •     szója
  •     glutén (pl. búza)
  •     zeller
  •     mustár
  •     szulfur-dioxid (és a szulfitokat tartalmazó élelmiszerek)

Az Európai Unióban hatályos jogszabályoknak megfelelően a legfontosabb élelmiszer-allergének meglétét minden esetben fel kell tüntetni az élelmiszer címkéjén, ezért fontos, ha bármely alapanyagra érzékenyek vagyunk, vásárláskor olvassuk el figyelmesen a termékek feliratait.

A következő adalékanyagokat is kerüljük el allergiás megbetegedés esetén:

  •     Benzoesav (E 210): nátrium-benzoát (E 211), kálium-benzoát (E 212), kálcium-benzoát (E 213), etil-(p-hidroxi-benzoát) (E 214), nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát) (E 215), propil-(p-hidroxi-benzoát) (E 216), nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát) (E 217), metil-(p-hidroxi-benzoát) (E 218), nátrium-metil-(p-hidroxi-benzoát) (E 219)
  •     Azoszínezékek:tartrazin (E 102), narancssárga S, Gelborange S (E 110), azorubin (E 122), amarant (E 123), neukokcin, ponszó 4R (E 124), vörös 2G, Red 2G (E 128), allura vörös AC (E 129), brillantfekete BN (E 151), barna FK, brown FK (E 154), barna HT, Brown HT (E 155), litolrubin BK (E 180)
  •     Földimogyoró (natur, pörkölt, pörkölt-sózott), földimogyoró liszt, földimogyoró olaj, földimogyoró vaj, margarin (amennyiben földimogyoró olajat tartalmaz)
  •     Kén-dioxid (E 220), nátriumszulfit (E 221), nátrium-hidrogén-szulfit (nátrium-biszulfit) (E 222), nátrium-metabiszulfit (E 223), kálium-metabiszulfit (E 224), kalcium-szulfit (E 226), kalcium-hidrogén-szulfit (E 227), kálium-hidrogén-szulfit  (E 228)
  • Különösen óvatosan járjunk el cukrászdákban, éttermekben! Kérdezzük meg mindig, mit használtak fel az ételek előállításához!

A legkevésbé az alábbi ételek allergizálnak (ezek a legbiztonságosabbak):

  •     rizs: rizspelyhek, tojásmentes rizstészta, rizsliszt ás egyéb olyan élelmiszerek, melyek rizslisztből készülnek: rizses sütemények
  •     zöldségfélék közül: burgonya, sütőtök, édes-burgonya, cukkini (hámozottan, otthon főzve, párolva)
  •     gyümölcsök: körte és alma (hámozottan és otthon elkészítve: főzve, párolva)
  •     húsfélékből: csirkemell és bárányhús (bőr nélkül, otthon főzve, párolva, grillezve)
  •     olajok: oliva- és napraforgóolaj
  •     tehéntejfehérje-mentes margarinok

Az allergiás megbetegedések megelőzése

Az allergia megelőzésére semmi módszert nem ismerünk, de az előfordulás esélyei csökkenthetők a következők segítségével:

–        allergének: környezetszennyezés, állati szőr, madártoll, poratka, pollenek kerülése

–        a csecsemő allergiás tüneteinek megjelenése esetén a szoptató édesanya diétázása

–        a zsírsavak (Ω3 és Ω6) bevitelének optimális egyensúlya

–        probiotikumok

A várandós anyák táplálkozása alig befolyásolja a születendő gyermek allergiáját.

Néhány főallergénről részletesebben

    A tej:

  •     az ételallergiák leggyakoribb fajtája a tejfehérje-allergia, a gyerekek kb. 2,5 %-át érinti
  •     a csak anyatejet fogyasztó csecsemők körében sokkal ritkábban jelentkezik (kb. 0,5 %)
  •     az ekcémás bőrbetegségben szenvedő gyermekek jóval gyakrabban rendelkeznek tejfehérje-allergiával (kb. 10 %)
  •     a tünetek 82%-a az első 4 hónapon belül megjelenik
  •     leggyakrabban 1 éves kor alatt fordul elő

    Az elkerülendő termékek:

–        tej, tejpor, tejföl, túró, joghurt, kefir, tejszín, vaj, sajtok, tejdesszertek, pudingok, tejes italok, tejes sütemények,

–        édesipari termékek, tejes fagylalt, parfé, puding, tejcsokoládé, nápolyi stb.

–        felvágottak: párizsi, szafaládé, krinolin, virsli, húskonzervek, májkrém, kenőmájas

–        majonéz, kész üveges mártások

–        azon élelmiszerek, melyek előállításánál tejet vagy tejtermékeket használtak fel, pl. sokféle pékáru: tejes kifli, francia kenyerek, bagette-ek; fagylaltok, tejes margarinok stb.

–        E270, E472b összetevőt tartalmazó késztermékek

–        kecskesajt, szamártej és bármely más állat teje

–        töpörtyű (Az ízesítéséhez a sütés utolsó fázisában gyakran használnak tejet, ettől lesz szép, barnás színe és különös zamata.)

    A tej pótlása:

Mivel a tej nagy mértékben tartalmaz kalciumot, D-vitamint és egyéb, zsírban oldódó vitaminokat, megvonása esetén gondoskodni kell ezek pótlásáról, hogy ne lépjenek fel hiánytünetek.

rizstej

  •     kalciumban gazdag, de egyéb összetevőkben szegény
  •     nem tartalmaz komplex fehérjét
  •     kevésbé jó ízű

zabtej

  •     alacsony a fehérje- és zsírtartalma
  •     kalciumot és komplex fehérjét nem tartalmaz
  •     kevésbé jó ízű

mandulatej

  •     magas a fehérje- és kalciumtartalma
  •     nagyon alacsony a kalóriatartalma
  •     nem tartalmaz komplex fehérjét
  •     közepesen jó ízű

kókusztej

  •     magas a fitinsavtartalma
  •     nem tartalmaz komplex fehérjét
  •     a tejszín és a tejföl helyettesítésére alkalmas
  •     jól felhasználható gyümölcslevesek, mártások ízesítésére

A tojás

Tojásallergia esetén minden olyan készterméket mellőzni kell, mely tojást vagy tojásport tartalmaz. Ez esetben semmiféle szárnyashúst sem szabad fogyasztani!

    Tiltott adalékanyagok:

tojáspor, albumin, lecitin, ovoglobulin, ovalbumin, konalbumin, ovomucin, lizozim, levitin, vitellin, ovovitellin, ovoglobulin G2 és G3

    A tojást helyettesítő porok:

  • Loprofin tojáshelyettesítő-por (szója-, tej-, tojás és gluténmentes)
  • elkészítése: 10 g por + 40 ml víz
  • állaga: „tapétaragasztó”-szerű
  • sütéshez, főzéshez, és akár rántotta készítéséhez is alkalmazható

A szója

Szójatermékeket egészséges gyermekeknek is csak hat hónapos kor fölött adhatjuk.

    Szójaallergia esetén elkerülendő termékek:

–        Szójatej, ízesített szójaital, szójatúró (tofu), szójapuding, szójajoghurt

–        Szója alapú tápszerek

–        szójatartalmú felvágottak, virslik, konzervek, készételek

–        szójafehérje-koncentrátum, -izolátum

–        szójabab, szójaszósz, szójaliszt

–        Tripszin-inhibítor

–        E 479b, E322

–        Szója-lecitin

–        emulgeálószer