Cégvilág

Végéhez közeledik a 13 milliárdos nyíregyházi szennyvízberuházás

Befejező szakaszához érkezett a csaknem 13 milliárdos nyíregyházi szennyvízberuházás, a kivitelezői munkálatoknak már a 95 százaléka elkészült – közölte a környezetvédelmi beruházási program kommunikációs cége, az Euroút Kft.

Kökény Tibor elmondta: már csak minimális építési munkálatok vannak hátra a nettó 12,8 milliárd forint értékű fejlesztésből, amelyhez 9,9 milliárd forint pályázati támogatást nyert az érintett négy település, Nyíregyháza, valamint a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhellyel szomszédos Kálmánháza, Kótaj és Nyírpazony.
A várhatóan novemberre befejeződő beruházással a térségben 96 százalékos lesz a csatornázottság, mintegy 8000 ingatlant csatlakoztathatnak az új hálózatra.
A beruházás honlapján közzétett legfrissebb adatok szerint 3857 ingatlant már ráköthetnek a vezetékrendszerre, 662-t engedélyeztek is, 535-nél pedig el is végezték a szerelési munkálatokat.
Kökény Tibor tájékoztatása szerint vezetéképítés még három településrész négy utcájában van hátra, illetve három helyen főgyűjtőcsatorna épül, míg egy helyen nyomóvezeték. Szennyvíz-átemelő ugyancsak három helyen készül, nyomóvezetéket egy helyen alakítanak ki. Továbbá a nyíregyházi Michelin Gumigyár fejlesztése miatt új nyomvonalra kerül egy csatornaszakasz, így a korábbi engedélyek módosítására van szükség.
A házi szennyvíz-átemelők építése a 2013-as jogszabályváltozás következtében maradt hátra a befejező szakaszra, azokat az új engedélyeztetési eljárás után építhetik meg. A Nyíregyháza környéki bokortanyákon az átemelők energia-ellátásra pedig elektromos vezetéket is építeni kell a szolgáltatónak.
Tart még az utcai átemelők szagtalanítása is, amelyekhez biofiltereket helyeznek el, azok beüzemeléséhez pedig megfelelő szennyvíz-mennyiség szállítására van szükség.
A szennyvízberuházás során az építést végző cégeknek összesen 200 kilométer hosszúságú vezetékrendszert kellett, kell kiépíteniük. Emellett korszerűsítik és bővítik, napi 10000 köbméter kapacitásúra a nyíregyházi 2-es számú szennyvíztisztító telepet, melynek tart a próbaüzeme. A fejlesztés része egy napi 10 tonna kapacitású komposztálótelep létrehozása is, ami már szintén megtörtént.
Az Európai Unió által támogatott környezetvédelmi beruházás Nyíregyháza térségében együttesen húszezer embert érint.