tapolcai tavasbarlang
Utazás

Tapolcai tavasbarlang

A Tapolcai Tavasbarlang és Látogatóközpont a Balaton északi partjának közelében található. A Tapolcai Tavasbarlangban nemcsak cseppkövekben lehet gyönyörködni, hanem a barlang nagy része csónakkal bejárható. A Balaton-Felvidék roppant gazdag természeti és turisztikai látnivalókban, például a Tapolcai-medence, a Tihanyi-félsziget, és a Káli-medence felfedezése egyre többek számára vonzó úti célpont. Márciusban rendezett barlangok hónapja, a „Barangoljunk!” kampány célja, hogy hazánk különleges barlangjait egyre többen ismerjék meg.

A Tapolcai Tavasbarlang története

A város alatt, egy több kilométer hosszú barlangrendszer húzódik, amelynek egy része a tavasbarlang, amely bejárható szárazon és vízen.

A barlangot az 1900-as évek elején fedezték fel kútásás közben. 1912-ben már villannyal kivilágítva lehetett megtekinteni, csónakkal pedig 1938-tól járható be. A barlangrendszert a karsztvíz alakította ki, 12 millió évvel ezelőtt a mésziszapos üledék összecementálódott, de a belsejét formáló természeti alkotás egyediségét a folyamatos vízutánpótlás biztosítja. A Déli-Bakony irányából érkező hideg karsztvíz lejutva a nagy mélységekbe, felmelegszik a föld belső hőjétől, és a törésvonalak mentén áramlik felfelé, és 30 fokos termálvízként tör föl. Az egymással keveredő hideg és meleg víz képes járatokat és üregeket oldani a mészkőben, amelynek eredménye a százezer év alatt kialakult Tavasbarlang.

Tapolcai tavasbarlang

Újdonságok és érdekességek a Tapolcai Tavasbarlangban

2015-ben egy látogatóközpontot létesítettek a tó felett, amelynek fogadóépületében interaktív kiállítás keretében lehet megismerni a karsztvidékek érdekes világát.

A látogatóterem az egész család részére kínál különleges élményt. A titokzatos barlangrendszer különböző termekben: cseppkő, búvár, denevér, geopark, ősrégész, őskarszt termekben tekinthető meg.A gyermekek részére kúszóbarlangot hoztak létre, a felnőttek pedig ez idő alatt a kőtapogatóval az érzékelő képességükről győződhetnek meg.

A kiállítótermekben ősföldrajzi festmények árulkodnak a régmúlt élővilágáról, a térhatású fotók és filmek által képzeletben egy földalatti túrát lehet bejárni.

A 2016-ban bevezetett új szolgáltatás, az automatikus fotórendszer segítségével élményfotó készül, amelyet kérésre ezután egyedi ajándék formában (kulcstartó, fotó, hűtőmágnes) emlékként haza vihet a látogató.

Tapolca, mint gyógyhely

A város 2014-ben nyerte el a gyógyhely címet. Ezt a turisztikai rangot jelentő címet köszönheti a nemzetközi hírű gyógybarlangnak, és az ott zajló gyógyító tevékenységnek.

Tapolcai tavasbarlang

Csónakázás a Tavasbarlangban

A csónakokhoz kényelmes utcai ruhában lehet lesétálni, a barlangban évszaktól függetlenül 18 Celsius fok van. A barlangok önállóan bejárhatók, nagyjából 20 percet vesz igénybe. A

A Tavasbarlang látogatottsága folyamatosan növekszik, az elmúlt időszakban, különösen a frekventált nyári hónapokban várakozásra kellett számítani. A 2017-ben bevezetett beléptetési rendszer segítségével tudják biztosítani, hogy a várakozási idő ne emelkedjen 30 perc fölé.  A Tavasbarlang üzemeltetői a látogatók kényelme érdekében javasolják az online jegyvásárlást, amely biztosítja az azonnali bejutást. Az online jegyvásárlásról, és a Tavasbarlangban nyújtott információkkal, szolgáltatásokkal, vagy jegyekkel és kedvezményekkel kapcsolatban a látogatóközpont hivatalos oldalát http://www.bfnp.hu/hu/tapolcai-tavasbarlang-latogatokozpont   és a http://www.bfnp.hu/hu/jegyarak-online-jegyvasarlas oldalát érdemes felkeresni.

Megközelítése

8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor u. 3.

A Tavasbarlang a város Fő terétől pár perc sétára található.

Nyitvatartás

November 1- február 28-ig 09:00-16:30   Pénztárzárás 15:30

Március 1-től- június 30-ig 09:30-17:00   Pénztárzárás 16:00

Március 1-től- június 30-ig 09:30-17:00   Pénztárzárás 16:00

Július 1- augusztus 31-ig    09:00-20:00   Pénztárzárás 19:00

Szeptember 1-október 31-ig 09:30-17:00   Pénztárzárás 16:00

November1-én 09:00-16:30   Pénztárzárás 15:30

Jegyár

felnőtt jegy: 2200 Ft

gyermek jegy 3-14 éves kor): 1500Ft

családi jegy (2 felnőtt+2  14 év alatti gyerek: 5900Ft

további gyermekek esetén kiegészítő jegy: 1000 Ft

0-3 éves korúak, és a fogyatékkal élők részére ingyenes.

kedvezményes jegy: 1900 Ft

A jegyek készpénzzel, bankkártyával, és SZÉP kártya szabadidő alszámláról fizethető.

(Forrás:bnfp.hu)