étkezőszékek
Otthon

Székek kis alapterületű étkezőbe: mit válasszunk, hogy kényelmes legyen?

Nem mindegyikünk büszkélkedhet impozáns méretű lakással. Gyakran különböző kompromisszumokat kell kötnünk, és le kell mondanunk a berendezés egyes elemeiről a többi javára.

Az étkezőszékek azonban olyan bútorok, amelyek nem helyettesíthetők egykönnyen. Hogyan válasszuk ki a megfelelő modellt, amely nem foglal túl sok helyet? Nézzük csak…

Klasszikus, hagyományos konstrukciók

A korszerű, leegyszerűsített formájú székek gyakran a minimalista stílust képviselik, de általában meglehetősen szélesek. Így feleslegesen sok helyet foglalnak egy kis helyiségben. A klasszikus stílusú székek ilyen helyzetben egyértelműen jobb megoldást jelentenek, mivel sokkal keskenyebb és szokványosabb a formájuk. Jobban is festenek egy kisebb helyiségben – konyhában vagy étkezőben –, amely így nem fog túlzsúfolt jelleget ölteni. Érdemes természetes fa székeket választanunk. A színük lehet fekete, fehér vagy természetes fa árnyalatú; a lényeg, hogy ne legyen rajtuk kárpit és karfa.

Mit tegyünk, ha jönnek a vendégek – hány székre lesz szükségünk?

Hány székre van szükség a lakásában ahhoz, hogy mindenkinek meglegyen a maga helye? Általában az a vélemény, hogy minimum négy darabra. Néha azonban ez is sok, hiszen sokunknak csak egy kis étkezősarok áll rendelkezésére, ahol épphogy elfér két konyhaszék. Mit tegyünk ilyen esetben? Érdemes ilyenkor is több széket beszereznünk, melyeket a hétköznapok során máshol tárolunk, és csak a különleges alkalmakkor vesszük elő. A 6 darabos székszettek mindenki számára nagyon jó alternatívát jelentenek, hogy a váratlan helyzetek se okozzanak gondot.

Az sem utolsó szempont, hogy ha egy egész szettet vásárolunk, komoly pénzt takaríthatunk meg. Hogy hogyan? Úgy, hogy a darabra árult székek ára jóval magasabb lehet, mint az egész készleteké.

Először azonban tegye fel magának a kérdést, milyen gyakran fogad vendégeket reggelire, ebédre vagy vacsorára. Havonta egyszer, vagy ritkábban? Érdemes összecsukható székekbe befektetnie, amelyek nem feltétlenül illenek a szetthez. Ne feledje, hogy ez is egy kompromisszum a mindennapi kényelme érdekében. Ha szűk a rendelkezésére álló tér, a legfontosabb, hogy képes legyen megtalálni az arany középutat.