szellozoracs
Otthon

Aranyat érnek egy házban a szellőzőrácsok

Bár sokan nem gondolnák, egy otthonban is akadnak olyan helyiségek, ahol nagyon fontos a megfelelő szellőzés biztosítása. Ezek főként a konyha és a fürdőszoba. Ezek azok a helyek ugyanis, ahol érdemes minél gyakrabban szellőztetni. Egyrészt, mert hosszú távon sem az ételek illatának, sem a kellemetlen szagoknak nincs helyük a lakásban. Másrészt, mert ezzel megelőzhető a penész és hasonló kellemetlenségek kialakulása is. Viszont az ablak nem lehet folyamatosan nyitva. Remek megoldást nyújtanak erre a különböző szellőzőrácsok.

Hogy működnek a szellőzőrácsok?

Működési alapelvük igen egyszerű, ugyanakkor nagyon praktikusak ezek a rácsok. Ugyanis nem csak a kellemetlen szagoktól és a párás levegőtől szabadulhat meg a segítségükkel, de még a kinti friss levegőt is bejuttathatja az adott helységbe. Szellőző rendszerekhez csatlakoztatva is használhatók.

Hova érdemes elhelyezni ezeket a szerkezeteket?

Ahogy fentebb is említettük, a két legfőbb felhasználási terület rendszerint a konyha és a fürdőszoba, de ide sorolandó a WC is, amennyiben az külön helységben kap helyet. Számos olyan lakás és ház létezik, ahol például a mellékhelyiségben vagy a fürdőben egyáltalán nincs ablak vagy csak igen kisméretű, így ilyenkor elengedhetetlen az olyan légtechnikai eszközök használata, mint például a szellőzőrács. Ám még megfelelő méretű ablakok mellett is bőven elkél a használata, hiszen az ablak nem lehet nyitva folyamatosan minden főzés vagy fürdő használat alkalmával. Nem beszélve arról, hogy a tűzhelyen rotyogó élet a konyhában vagy a száradó ruhák milyen párát képesek létrehozni.

Nincs több ablakon lecsapódott nedvesség

Azon túl, hogy ezek a szerkezetek segítenek a kellemetlen szagok gyors és hatékony kijuttatásában, számos más pozitív hatásuk is létezik. Mivel működésük folyamatos, a párás levegőt is hamar a házon kívülre juttatják, ennek köszönhetően pedig az ablakokon nem fog lecsapódni a nedvesség. Ez pedig nem csak esztétikai szempontból lényeges, hiszen ezzel elejét lehet venni például a penész megjelenésének is. Azért is ennyire lényeges ez, mert a penész kifejezetten káros is lehet az egészségre, ha hosszú távon jelen van. Vagyis mindenképpen elejét kell venni a dolognak.

Észre sem vesszük, hogy jelen van

A működése kifejezetten halk ezeknek a szellőzőrácsoknak, így észre sem lehet venni, amikor végzik a dolgukat. Egyszerűen csak élezhetjük tevékenységük áldásos hatásait úgy, hogy közben egyáltalán nem zavarják meg a hétköznapokat.

Ma már nem állják meg a helyüket a régi tévhitek

A mai napig nagyok sok tévhit kering a köztudatban a szellőzőrácsokkal kapcsolatban, ami nem meglepő, hiszen annak idején valóban volt alapjuk. Mára azonban nem igaz például az, hogy ezek a szerkezetek bár a levegő cseréjét biztosították, ezzel együtt a fűtőtestekből érkező meleg nagy része is az utcára került. A mai modern berendezések esetében már nem kell emiatt aggódni, hiszen szó sincs erről. Kialakításuknak köszönhetően ugyanis nyáron nem jut be általuk a forróság, télen pedig benn marad a meleg a falak között úgy, hogy a friss levegő beáramlás és a megfelelő szellőzés mindezek mellett is biztosítva lesz. Mindez azt jelenti, hogy ha napokig tömegével száradnak a ruhák a fürdőben vagy többfogásos vacsorával lepjük meg a vendégeinket, akkor sem sem kell amiatt aggódni, hogy párás lesz a fürdőszoba vagy tömény étel illat lesz, mikor megérkeznek a vendégek. Sőt, a mellékhelyiség használata után is hamar cserélődik a levegő a helységben.

A fentiek alapján jól látható, hogy milyen sokféle téren bizonyulnak hasznosnak ezek a szellőzőrácsok, amelyek a hétköznapokon észrevétlenül teszik a dolgukat a konyhában és a fürdőszobában, mégis nagyon sokat tesznek hozzá az életminőség javításához.