Egészség

Tippek az egészséges haj érdekében

Az erős, egészséges haj nem jön létre magától az emberek többségénél. Tenni kell érte, hogy dús és fényes legyen – ebben nem különbözik a hosszú a rövidtől, a göndör az egyenestől. De vajon mit? Mutatunk néhány trükköt, amely segít a hajunk egészségének megőrzésében, helyreállításában!

1. Táplálkozz egészségesen!

Természetesen nem csak a hajunk miatt fontos az egészséges étrend, de arra is nagy hatással van. A haj és a körmök látható problémája rengeteg esetben máshonnan ered: a szervezet jelez ezáltal, hogy valami nem stimmel. Ezt a hosszú távon bevezetett megfelelő táplálkozással, a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok bevitelével magunk is orvosolhatjuk. Érdekesség, hogy hajtípustól függően más ételek jelentik a tökéletes választást: a normál haj esetében együnk minél több halat, csirkét, tojást, gyümölcsöt, a száraz hajnál a banán, a dió, a barna rizs, a zöldségek és a hüvelyesek a nyerők, zsíros haj esetében pedig a joghurtok, friss gyümölcsök, zöldségek, saláták jelentik a legjobb választást. Fontos: a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is oda kell figyelni – minden évszakban!

2. A csodaszer: a kollagén!

Az egészséges hajkorona eléréséhez egy „csodaszer” is segítségül hívható: ez nem más, mint a kollagén. Ez a szervezetben a leggyakrabban előforduló fehérje, amit sokszor szoktak a test ragasztójának hívni, hiszen a szövetek rugalmasságáért felel. Ahhoz, hogy eredményes legyen, nem elég bekenni, bedörzsölni vele a bőrt, vagy éppen a hajat, sokkal hatékonyabb, ha szájon át, kapszula formájában fogyasztja az ember. Mi történik ilyenkor? A kollagén a haj őssejtjeiben fejti ki hatását, ezáltal megakadályozza a korai hajhullást, a haj elvékonyodását, későbbre „halasztja” az őszülést. Ha az ember valamilyen problémával küzd, a dús és erős hajkoronához ez az egyik legjobb módszer, hiszen képes stimulálni a hajhagymákat, ezáltal új hajszálak is megjelenhetnek a fejen.

3. Méregteleníts!

Ahogy említettük, attól, mert gond van a hajunkkal, nem biztos, hogy itt is ered a probléma. Az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás mind olyan összetevő, amely károsítja a hajat. Ilyen esetben belülről kell megkezdeni a megtisztulást. Hogyan? Első lépésben egy méregtelenítéssel, utána pedig jöhet majd az 1. pontban említett megfelelő táplálkozás bevezetése. A méregtelenítés során segítünk a hajnak a regenerálódás megkezdésében, ráadásul sokkal ragyogóbb színt varázsolunk neki. A méregtelenítő kúra további előnye, hogy a teljes test számára pozitív hatásokat tartogat, azaz a szép frizura mellé néhány leadott kiló is társul majd.

4. Okosan válassz sampont!

Ha a kollagén a belső hajápolás mestere, a különböző samponok és balzsamok ezt kívülről teszik meg. Sajnos azonban sokan nem értik meg, hogy ilyenkor csakis minőségi termékeket szabad használni, minden más több kárt csinál, mint hasznot. Egy jó sampon természetes, a lehető legkevesebb mesterséges vegyi anyagot tartalmazza. A lényege mindegyik samponnak az, hogy megtisztítsa a hajat és a fejbőrt, de nem mindegy, hogy ezt hogyan teszi meg. Túl sokszor, illetve túl sok samponnal sem szabad terhelni a hagymákat, elég háromnaponta megmosni a hajat. Itt is igaz a mondás: a kevesebb néha több.