olasz autópályák
Utazás

Olasz autópálya díjak

Külföldre utazás előtt célszerű tájékozódni az országok különböző autópályadíj szabályozásáról illetve az autópáya-matrica vásárlás lehetőségeiről. Az Olaszország népszerű úti célpont akár a téli síelés, vagy a nyári tengerparti nyaralás miatt. Az olasz határt Szlovénia és Ausztria felől lehet hazánkból megközelíteni, de vannak akik Horvátország felől közelítik meg.

Európa országaiban eltérő rendszerek vannak érvényben, míg Ausztriába a matricás és elektronikus díjfizetési rendszer párhuzamosan működik, Szlovéniában matricás rendszer, addig Horvátországban és Olaszországban az autópályákon fizetőkapus rendszer található.

Az olasz autópályára való behajtáskor kapott jegyet az autópálya elhagyásakor kell kifizetni.

Általánosságban elmondható, hogy a díjakat szakaszok függvényében állapítják meg.

A bigletto sávba célszerű besorolni. Fizetéskor választható a készpénzes- fehér táblával ellátott sáv, illetve a kék táblával jelzett bankkártyás Carte sáv. A TELEPASS sárga sávot az olaszok elektronikus automata bérleti rendszere. Abban az esetben, ha a TELEPASS sárga sáv kombinálva van a készpénzes fizetés jelével, akkor használható ez a sor is.

Indulás előtt célszerű tájékozódni, és kalkulálni az olasz autópályák hivatalos oldalán, a www.autostrade.it oldalán. Az oldalon megtalálhatóak az ingyenes autóutak is, ezeket használva akár jelentős menetidő és magasabb üzemanyagköltséggel kell számolni.

Néhány olasz autópályadíj a szlovén határ felől (Gorizia)

Bibione 3,70 €  Velence 10,90 €  Firenze 29,90 € Róma 49,10 €

Néhány autópályadíj az oszták határ felől (Tarvisio)

Bibione 11,50 €  Velence 18,00 €  Firenze 37,70 € Róma 59,40 €

olaszország autópályák

Tippek

Angol nyelvet választva  Departure-ban a kiindulási helyet, az Arrival-ban az érkezési hely kiválasztását követően lehet a kalkulációt elvégezni.

Ha kisebb városnévre nem ad eredményt, akkor a lehajtóra kell rákeresni.

A Viamichelin útvonaltervezőjével pedig az autópályadíjak is könnyedén ellenőrizhetőek.

Behajtási zónák Olaszországban

Az olasz városok túlnyomó részében korlátozott behajtási zóna van érvényben: a belvárosába vagy nem, vagy bizonyos díj fizetéssel lehet behajtani.

Az alacsony károsanyag kibocsátású zónával megjelölt városok (például Firenze) szennyező autókkal nem, vagy bizonyos időszakban lehet behajtani. Az információ a tartományok városairól és a díjakról angol nyelven a www.urbanaccessregulations.eu oldalon található.

Autópálya matrica tippek
Autópálya matrica – Nem változnak 2020-ban az autópálya matrica díjak!
Osztrák autópálya matrica
Német autópálya matrica
Szlovén autópálya matrica