Utazás

Növekedés a turizmusban

Folytatódik a tavalyi kedvező tendencia a turizmusban, erre engednek következtetni a márciusi és az első negyedéves eredmények is.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára az MTI-nek elmondta: a magyarországi szállodákban az első negyedévben folytatódott a kiemelkedő, 2014-ben tapasztalt növekedés, országosan az előző évinél 7,5 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak. A csaknem 9 százalékos belföldi növekedés meghaladta a külföldi vendégéjszakák 6,4 százalékos növekedését. Az első negyedéves eredmények alapján jó lesz az év  – jelezte. A több vendég magasabb foglaltságot is jelent: az első negyedévben 2,3 százalékponttal 42,1 százalékra emelkedett a szállodák szobafoglaltsága.

Az átlag szobaár a szállodákban az első negyedévben 7 százalékkal magasabb, 15 599 forint volt, ami szintén jó eredmény. Az egy kiadható szobára jutó bevétel (Revpar) pedig 6562 forint volt, ami 13,1 százalékkal magasabb az előző évinél. A főtitkár szerint ez összességében szép eredmény. A legnagyobb növekedést a szállodák az ötcsillagos kategóriában tudták elérni, itt 57,9 százalékos foglaltságot mértek, 7,6 százalékkal magasabb, 33 335 forintos átlag szobaárral. A négycsillagos- és a gyógyszállodákban is szép növekedés volt – mondta.

Kovács István ismertette: a negyedéven belül a szállodákban a január-február kiemelkedő volt, a márciusi növekedés az erős bázis miatt kisebb lett. Adataik szerint a vendégéjszakák budapesti növekedése az első negyedévben meghaladta az országos átlagot: országosan a szállodákban 7,5 százalékkal több, összesen 3 millió 349 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ebből a budapesti szállodákban 1 millió 451 ezret, ami 9,1 százalékos, kiugró növekedésnek felel meg. A belföldi vendégéjszakák száma ugyanakkor Budapesten nem nőtt az egy évvel korábbihoz képest, viszont a külföldinél mért 10,4 százalékos növekedés sokkal nagyobb volt az országos átlagnál – mutatott rá. Ebből következik, hogy a külföldi vendégéjszakák növekedése kizárólag a fővárosban jelent meg, vidéken enyhe visszaesés volt. Az első negyedévben a fővárosi szállodák teljesítménye húzta az országos átlagot – összegezte. Kitért arra, hogy az adatok alapján jó év lesz az idei, de óvatos optimizmussal tekint a statisztikára. A főtitkár szerint a legfőbb kockázatot az orosz beutazók számának csökkenése jelenti, a balatoni vendégéjszakákban mért csökkenés jórészt ennek köszönhető. Ezt a hatást nem lehet előre megbecsülni – vélekedett.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén kiemelte, hogy a belföldi vendégéjszakák száma dinamikusabban nőtt a külföldinél. A szobakihasználtság is emelkedett – tette hozzá. Ebben a keresetek és a vásárlóerő növekedése jelenik meg – mondta. Az idegenforgalom, a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás belső keresletre érzékeny ágazatok, ha a háztartásoknak több pénze van, ezekre is többet költ. A rendkívül alacsony inflációnak, valamint a lakosság növekvő optimizmusának jelentős hatása van a belföldi turizmusra – mutatott rá.