Cégvilág

400 millió forintos beruházás a Somogy Természetvédelmi Szervezet területén

Újjászülettek a vizes élőhelyek Belső-Somogyban az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával több mint 444 millió forintból megvalósult beruházás keretében.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával több mint 444 millió forintból megvalósult, közel 175 hektárt érintő projekt keretében a Somogyfajsztól Csokonyavisontáig húzódó hat tavas területen megerősítették az évtizedek óta elhanyagolt töltéseket, felújították a megfelelő vízszint tartásához nélkülözhetetlen zsilipeket, átereszeket, az eddig szárazon álló teleltető- és nevelőtavak újra megteltek vízzel – írták a 2013-ban indult, most lezárult fejlesztésekről tájékoztatva.

A projekt keretében Somogyfajszon elkészültek a „Fekete gólya etető tavak”, és „Kanalasgém vizes élőhelyek” fantázianéven új, hat egységből álló időszakos és állandó vízborítottságú tavacskákat alakítottak ki, amelyeket ez év tavaszán már birtokba is vettek a madarak. A beruházás nem csak természetvédelmi, hanem turisztikai szempontból is nagyon hasznos – hangsúlyozta a közlemény.

A Somogy Természetvédelmi Szervezet 650 hektárnyi területe számos védett növény – agárkosbor, mocsári kosbor, vitéz kosbor, hússzínű ujjaskosbor, buglyos szegfű és fekete kökörcsin – élőhelye. Védettségének, érintetlenségnek köszönhetően a hazai fekete gólya, rétisas és cigányréce állomány jelentős része ebben a térségben fészkel.