ipari kenőanyag
Cégvilág

Mi szerint lehet csoportosítani az ipari kenőanyagokat?

A kenőanyagok használata elmaradhatatlan az ipari területen. A sokszor a nap 24 órájában üzemelő berendezések és gyártósorok esetében a súrlódásból és a korrózióból eredő problémák kiküszöbölhetőek a megfelelő kenőanyagok alkalmazásával. De mégis milyen típusok érhetőek el a mai kínálatban? Mi alapján lehet csoportosítani az akár szélsőséges körülmények között is használható készítményeket?

A www.klueber.com weboldalon alkalmazási terület szerint is össze lehet hasonlítani egymással a különböző ipari kenőanyagokat. A szerelőpaszták például olyan nehéz körülmények között üzemelő berendezésekhez, alkatrészekhez is ideálisnak bizonyulnak. Akár 1200 fokos hőmérsékletnél is megállják a helyüket, valamint a nagy nyomásterhelésnek is ellenállnak. Megbízható védelmet nyújtanak az illeszkedési rozsdával és az akadozó csúszással szemben.

Ezzel szemben a csúszólakkok kifejezetten olyan berendezésekhez ideálisak, melyeknél a higiéniai követelmények kerülnek fókuszba. Az alkatrészek súrlódási értékeit és csúszási tulajdonságait optimalizálják, gondoskodva ezzel az alkatrészek hosszabb élettartamáról is. Szintén a magas hőmérsékleten történő alkalmazáskor bizonyítanak a formaleválasztó anyagok, melyek fémfeldolgozás mellé javasoltak. Ilyenkor a leválasztás és maradékanyag mennyiségének minimalizálása kiemelt jelentőséggel bírnak.

Vannak olyan speciális kenőanyagok, melyek spray formában érhetőek el. Ezek a nehezen hozzáférhető helyekre is könnyedén eljuttatják a hatóanyagot, mely csökkenti a súrlódást, a rozsdásodást. A korrózióvédelemről az ipari területtől függetlenül nem lehet eleget beszélni. A rozsdás alkatrészek nem csak a termelés hatékonyságára, hanem annak minőségére is rányomják bélyegüket. Az eszközök cseréje magas kiadást jelent, miközben az megelőzhető is lenne a szükséges kenőanyagok alkalmazásával. Alapvetően elmondható, hogy a prevenciós céllal használt kenőanyagok hozzájárulnak az időtálló minőségű berendezésekhez, s ezen keresztül a produktivitáshoz.

A leállások, az alkatrészek cseréje mind befolyásolják azt, hogy mennyire produktívan zajlik a termelés, s így tarthatóak-e a határidők. A céges image alakulásának szempontjából, valamint az erőforrások optimális kihasználásáért a megfelelő kenőanyaggal éppen úgy sokat lehet tenni, mint a karbantartási munkálatok időben történő elvégzésével. Ezek bármilyen termelési körülmények között odafigyelést igényelnek. A gazdasági károk kiküszöbölhetőek, ám ehhez a termelés jellegéhez passzoló, súrlódást csökkentő, korróziót meggátló alapanyagok használata javasolt.