lézernyomtató
Vásárlás

Megéri egy lézernyomtató az otthoni használatra?

A kérdés nem új, de még mindig aktuális.

Manapság már akár a telefonunkra is csatlakoztathatunk miniatűr nyomtatót, hogy néhány pillanattal később már a kezünkben tartsuk a fotóminőségű képet. Néhány évtizeddel ezelőtt az is különlegességnek számított, ha valaki otthon saját nyomtatóval rendelkezett, ma pedig már akár zsebre is vághatjuk, és út közben is nyomtathatunk. Na persze a hagyományos módszer sem tűnt el teljesen, viszont fokozatosan terjedt el szélesebb körben, mégsem egyértelmű, megéri-e beruházni egy lézernyomtatóba, ha csak otthoni használatra szánjuk.

Mik az előnyei?

A fekete-fehér nyomtatásra alkalmas lézernyomtatók ma már megfizethető termékeknek számítanak, az áruk nagyjából úgy fest, mint néhány évvel ezelőtt egy tintasugaras nyomtatóé. Ezek a készülékek tehát a fekete nyomtatásra alkalmasak, színes verzióik némileg drágábbak. Ha viszont nagyobb mennyiségű szöveges dokumentum nyomtatását tervezzük, ideális választás lesz számunkra ez a típus, és nem kell attól tartanunk, hogy rövid idő alatt új tonerre lesz szükségünk. Érdemes megjegyezni, hogy a Canon nyomtató nem kizárólag a márkás Canon toner segítségével tud dolgozni, hiszen ma már alternatív változatokkal is pótolható, ha nem érezzük szükségét, hogy a gyártótól vásároljunk. A minőségben nem várható minőségi visszaesés, ellenben olcsóbban hozzájuthatunk ezekhez a típusokohoz.

Hogyan döntsünk?

A termékjellemzők megismerése némi utánajárást igényel, de teljesítményben ne számítsunk óriási különbségekre, kategóriánként nagyjából azonos képességekkel bírnak a nyomtatók. A nyomtatott lapok számánál vegyük figyelembe azt is, hogy toner minősége is hatással lehet a számra, például az alternatív Q2612A toner akár 2000 oldalas nyomtatást is lehetővé tesz a használója számára.

Amikor tehát azt mérlegeljük, hogy megéri-e a lézernyomtató, gondoljuk át, hogy pontosan mire használnánk. Heti egy-két alkalommal történő használat esetén, színes képek nyomtatásához elég lesz egy tintasugaras verzió is, de ha inkább a fentebb megfogalmazott, sokk szöveges nyomtatás jellemző ránk, mindenképpen jó döntés egy ilyen gép.

A fotó forrása:
DROPERDER / Shutterstock.com