Kutyasampon
Állat

Kutyasampon

Amíg akár csak pár évvel ezelőtt furcsán néztek az emberre, ha kutya samponnal fürdette házi kedvencét, ma már ezen termékek elterjedése és használata egyáltalán nem szokatlan. Köztudott tény, hogy háziállataink bőre és szőre más jellegű törődést igényel, más tápanyagokra van szüksége, mint az embereknek.

Ebből adódóan logikus, hogy az emberek számára kifejlesztett és kapható tusfürdők és különböző kozmetikumok kutyáink számára nem alkalmasak. Sőt, legtöbb esetben kifejezetten kellemetlen tüneteket, kiütést, őrült viszketést tudnak okozni a számunkra kapható termékek, melyeket tisztálkodásra használunk. A folyamatos vakarózás rosszabb szenárió esetén még komolyabb fekélyeket, sebeket is okozhatnak kedvencünk testén, amik aztán további fertőzések okozói lehetnek, szóval egyáltalán nem ajánlott ezek használata.

Kutyasampon

Azt is érdemes tudni, hogy amíg nekünk embereknek megszokott a mindennapos (akár többszöri) tisztálkodás is, addig ez háziállatainknál kifejezetten nem ajánlott. Persze minden kutyus életkörülményei mások melyet figyelembe kell venni: egy kertben tartott kutyusnak valószínűleg sűrűbb tisztálkodásra van szüksége, mint egy lakásban élő ebnek. Ezen kívül számít a kutyus szőrének típusa, hossza és sűrűsége. Aztán vannak olyan fajtájú négylábú kedvencek, melyek kényszeresen belehemperegnek más állatok tetemébe, esetleg ürülékébe. Ez persze élből fürdetést jelent, amit nem is kell megmagyaráznunk.

Milyen kutyasampont használjunk?

Szóval mindösszesen annyi a dolgunk, hogy alaposan körbejárjuk a témát, hogy a saját kedvencünknek milyen kutyasampon -ra van szüksége, mert a fürdetetésük tulajdonképpen szükségszerű és elkerülhetetlen. Sokféle termékből lehet választani, az tény. Meggondolandó tanács lehet, hogy természetes kutya sampon mellett letenni a voksunkat, mert így biztosak lehetünk benne, hogy négylábú családtagunk olyan törődést kap, ami szőrzetének és bőrének egészségét szolgálja. Az ugye nyilvánvaló, hogy a természetes alapanyagokból előállított készítmények egyáltalán nem ártalmasak, ellenben sokkal hatékonyabbak mint a mesterséges anyagokból készülő termékek.

Előbbieknek megfelelően manapság már minden szőr-és bőrtípushoz, kutyafajtához és korhoz illő kutya sampon választható, mert van például sampon kölyökkutyáknak. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nyugodtan forduljunk tanácsért állatorvosunkhoz vagy ahhoz a szakbolthoz, ahova egyébként járunk az állattartáshoz szükséges kellékeket beszerezni. Csak egy példát kiragadva a termékek garmadájából, létezik például sampon yorkiknak. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezt a kutya sampont csak yorkiknál használhatjuk, nekik azonban kifejezetten jó. Hiszen ennek a terméknek az összetétele a lágy tapintású, hosszúszálú szőrzettel rendelkező ebeknek ideális. Mint az összes valóban minőségi és esetleg természetes kutya sampon, ennek hatása is látványra is egészséges, selymes, fénylő bundát eredményez kutyáinknak.

Törekedjünk kutyusunk egészségét elősegíteni a nem mindennapos de rendszeres fürdetéssel is és meglátjuk, hogy hosszútávon kifizetődő lesz ez a jellegű törődés is.