matrac
Otthon

A megfelelő matrac kiválasztása minőségi alváshoz

Életünk mintegy egyharmadát az ágyban töltjük, éppen ezért nagyon fontos, hogy okosan válasszunk matracot. A matracon töltött idő, alvás, jelentős hatással van az éjszakai alvás minőségére és arra is, hogyan érezzük magunkat másnap. Mutatjuk, hogy milyen általános szabályok vonatkoznak a megfelelő matrac kiválasztására és milyen szerepe van egy jó matracnak az egészség szempontjából.

Általános szabályok a matrac kiválasztására vonatkozóan

A matracot nem elég az életünkben csak egyszer megvásárolni, hiszen egyetlen matrac sem biztosítja egy idő után a test megfelelő kényelmét és tartását. Ha mindennap testi merevséggel, zsibbadással, fájdalmakkal ébredünk, ha mindenhol szívesebben alszunk, mint a saját ágyunkban, vagy a matracon a túlzott használat jelei mutatkoznak, ideje lehet egy matraccserének. Sokan rettegnek az új matrac vásárlásától, de ennek nem kell kellemetlen élménynek lennie. Mielőtt matracot vásárolunk, néhány alapvető szabályt ismernünk kell ezzel kapcsolatban és a matracok összehasonlítása is kiemelt fontosságú.

A matrac ideális méretének kiválasztása kulcsfontosságú tényező. Az a legjobb, ha a testünk méreténél legalább 20-25 centiméterrel nagyobb matracot választunk. És legalább 90 cm szélesnek kell a matracnak lennie, kétszemélyes ágynál mindkét matrac szélessége csak 80 cm.

A matrac ideális vastagsága legalább 15 cm, idősebbeknél ez lehet 20 cm is. Ha ennél vékonyabb, akkor nem nyújt megfelelő támaszt a testrészek számára.

A matrac keménységi fokára is kiemelt hangsúlyt szükséges fektetni. A matrac keménységének kiválasztásakor a testsúlyt is figyelembe kell venni. A kisebb súlyú emberek számára ideálisak a puhább, lágyabb matracok, a nagyobb súlyú embereknek azonban keményebb matracra lehet szükségük, hiszen ez jobb támasztékot biztosít számukra. Általában a nők a lágyabb, míg a férfiak a keményebb matracot preferálják.

A matrac anyaga is meghatározó lehet vásárláskor. Sokféle anyag közül válogathatunk. A latex matrac kényelmes, rugalmas, tartós és jól alkalmazkodik a test alakjához. Nagy részük természetes anyagból készült. Mivel kevésbé légáteresztők, így nem javasolt azoknak, akik nagyon izzadnak. Allergiások számára sem ideális, hiszen kevésbé állnak ellen az atkáknak.

A mai, modern rugós matracoknak három csoportja létezik: klasszikus, zsebrugós és mikrotáskák rugós matracok. A klasszikus rugós matracoknál nem kell tartanunk a rugók kilazulásától, mivel a rugókat kiegészítő rugókkal kötik egymáshoz. A zsebrugós matrac esetében minden rugót külön textiltokba helyeznek, amely a testsúly egyenletesebb eloszlását teszi lehetővé. A mikrotáskás matracok – 90×200 cm-es matracnál – akár ezer, textil tokba helyezett rugót is tartalmazhatnak. Nagyobb súlyú személyek számára nem a legjobb választás. Ugyan tökéletesen elosztják a test súlyát, viszont lágyabbak.

A habmatracok különböző típusú habokból készülnek, éppen ezért nagyon változatosak is. Választhatunk PUR matracot, amelyek sokféle keménységi változatban kaphatók. A biohab -matrac, mint szerves habmatrac, nagyon rugalmas és tartós. A HR, hideg hab matrac jellemzői: rugalmas, jól szellőzik és csökkenti az atkák előfordulásának esélyét.

A memóriahab matracok tökéletes választás azok számára, akik hát-, illetve ízületi fájdalmakban szenvednek. Választhatunk speciális matracot is, például szendvicsmatracot organikus matracot vagy zónás matracot.

Matracvásárlás előtt mindig tájékozódjunk a matrac terhelhetőségével kapcsolatban, mert más- más matrac lesz kompatibilis egy vékonyabb és egy súlyosabb személy számára.

matrac

Minőségi alvás, csakis minőségi matracon lehetséges

A jó éjszakai alvást csakis egy kiváló minőségű matrac tudja biztosítani és egy jó matrac nélkülözhetetlen a testi, mentális és érzelmi egészség szempontjából. Az alvás létfontosságú szerepet játszik az immunműködésben, az anyagcserében, a memóriában, a tanulásban és egyéb testi funkciókban. A pihentető alvás növeli a figyelem időtartamát, segít a jobb döntések meghozatalában, javítja a tanulási és a problémamegoldó képességet. Azok az emberek, akik nem alszanak eleget, kevésbé eredményesek a munkahelyen, lassabb a reakcióidejük és több hibát követnek el.

A minőségi matrac az alvási élményünket fokozhatja, hiszen maximális kényelmet és támogatást nyújt a testrészeink számára és ezzel elkerüljük a rossz matrac által okozott negatív egészségügyi hatásokat is.