kutya-hoguta
Állat

Kutya hőguta! Megelőzés, odafigyelés mindenekelőtt!

A nyár – mindamellett, hogy legtöbbünk alig várja minden évben – nem csak móka és kacagás, komoly fenyegetés is egyben, ha felelőtlenek vagyunk. Számunkra is és a háziállatainkra is, sőt. Ők sokkal inkább vannak kitéve a kánikula okozta ártalmaknak, teljes mértékben ránk vannak utalva, hiszen nem tudnak magukról gondoskodni. De egy kis odafigyeléssel kedvencünk számára is sokkal elviselhetőbbé tudjuk tenni a perzselő nyári napokat és megelőzhetjük a bajt

Kutya hőguta! Megelőzés, odafigyelés mindenekelőtt!

Fontossági sorrendet itt mi nem állítanánk, minden megelőző intézkedés nagyon fontos része a kutya hőguta elkerülésének. Fogadjunk meg minden az alábbiakban adott tanácsot, hiszen a kutya hűtése nyáron nagyon fontos feladatunk felelős gazdiként!

– Mindig legyen a kutyusnak friss vize! Ilyenkor kifejezetten fontos a hidratálás, a folyadékveszteség folyamatos pótlása. A friss víz ne legyen jég hideg és sűrűbben cseréljük, mint egyébként.

– Biztosítsunk kis kedvencünknek árnyékot! Ha kint tölti a kutya ideje nagy részét, akkor kifejezetten fontos, hogy el tudjon húzódni a forró nap elől, tudjon hűsölni. Ha nap közben bent van kis barátunk, akkor teremtsünk neki kellemes klímát, hiszen a fülledt meleg egy zárt helyiségben szintén elviselhetetlen lehet. Természetesen a megfelelő mennyiségű ivóvízről ez esetben sem szabad megfeledkezni.

– Csináljunk a kinti kutyának hűsölő medencét, melyben kedvére meg tud mártózni időnként. Sok kutyusnak kifejezetten örömet okoz ki-be ugrálni, meghemperegni a nekik kikészített pancsolóban. A kutya fürdetése nyáron kifejezetten fontos, ezzel is hűteni tudja sűrű szőrrel borított testét.

– Ne sétáljunk a legnagyobb melegben, kerüljük a tűző napot! A nyári időszakban igyekezzünk a napi sétákat vagy a reggeli, vagy a késő esti órákra ütemezni. Mindemellett (ha ebünk egyébként szeret fürdeni) járjunk rendszeresen fürdetni a jószágot. Ezzel lefárasztjuk szellemileg és fizikailag, ugyanakkor a kellemes hűsítő fürdővel jót teszünk a közérzetének is. Ha csatlakozunk hozzájuk, akkor máris egy jó kis mókázást kanyarintottunk magunknak és ebünknek egyaránt.

Nagyon fontos az is, hogy a forró betonon ne sétáltassuk ebünket. A tappancsuk nagyon könnyen megéghet, csúnya és nehezen gyógyuló sérüléseket okozva!

Egyes kutyusokat még jobban veszélyeztet a kutya hőguta, extra figyelmet nekik!

Egy-egy kutyafajta, jellegéből adódóan még inkább ki van téve az akár maradandó károsodást is okozó nyári veszélynek. Ilyenek a rövidebb orral rendelkező fajták, például a mopsz is. Ezek a kutyusok eleve nehézkesebben tudnak lélegezni, sokszor ideális körülmények között is „hörögnek”. Sajnos ezáltal nehezebben megy a párologtatás is számukra, ami esetükben lihegésben testesül meg. Ezzel szabályozzák testük hőmérsékletét. Ugyanígy nehezebb dolguk van a hosszú vagy az átlagosnál sűrűbb szőrzetű négylábúaknak is, ezeket is vegyük figyelembe.

Az idősebb kutyusoknál is nagyobb veszélyt jelent a kánikula, hiszen szervezetük már nem bírja úgy a megpróbáltatásokat, mint azelőtt. Náluk az is nagyon fontos, hogy figyeljünk oda a séták hosszának csökkentésére, nincsenek fizikailag öregebb korban sem azon a szinten. Ne terheljük meg őket, pihentessük őket sűrűbben egy nagyobb séta alkalmával. A nem feltétlenül hajlott korú, de valamilyen okból túlsúlyos kutyákra szintén jobban kell figyelni.