online tanfolyamok
Érdekes

Hatékonyabb a digitális online tanulás a hagyományos osztálytermi oktatásánál?

Online tanfolyamok vagy hagyományos osztálytermek?

Napjainkban az online tanfolyamok és továbbképzések nagy népszerűségnek örvendenek, és egyre több vállalat és intézmény szervez online tanfolyamokat. Azonban nem mindenki van meggyőződve az online tanfolyamok hatékonyságáról, és nem is veszik igénybe a tanulás ezen formáját. Ezzel párhuzamosan a hagyományos osztálytermi oktatás is fejleszti a módszereit és új módszerekkel próbál igazodni a változó igényekhez. Felmerül a kérdés, hogy melyik módszer biztosítja a hatékonyabb tanulást?

A kérdést természetesen nem lehet egyszerű választással megválaszolni. Bizonyos személyeknek az online tanulás az alkalmasabb, míg másoknak a hagyományos osztálytermi oktatás fel meg jobban. Vizsgáljuk meg jobban milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek ezek a módszerek.

Milyen cél szolgálnak a tanfolyamok?

Az emberek azért érdeklődnek különböző tanfolyamok és képzések iránt, hogy fejlesszék különböző ismereteiket és képességeiket, hogy jobb karrier lehetőségekkel rendelkezzenek. A legmagasabb szintű képzéseket különböző oktatási intézmények, mint egyetemek és akadémiák biztosítják. Ezek az intézmények doktori fokozat megszerzését is biztosítják. A különböző diplomák, doktori fokozatok biztosítják a lehetőséget, hogy az emberek jobban fizető állásokhoz jussanak hozzá. Azonban az online tanulásnak lehet teljesen más oka is. Sokan valamilyen hobbi vagy szabadidős tevékenyég fejlesztéséhez választanak tanfolyamokat. Az online szerencsejátékok elsajátítása is történhet online tanulás révén. A Vulkan Vegas a legnépszerűbb online kaszinó magyar játékosokkal is kínál oktató anyagokat a játékosoknak.

online tanulás

Online tanfolyamok

Előnyök

Azonban felnőtt korban munkaviszony mellett a tanulás komoly erőpróbát jelenthet. Sokan kimerülnek a napi munkavégzéstől és nem szeretnének hagyományos osztálytermi oktatásban részt venni. Számukra egy online tanulás megfelelő módszer lehet, mert pénzt, időt és fáradozást takarítanak meg ezzel. Az egyik legnagyobb előnye egy online tanfolyamnak az, hogy a résztvevők otthonról vagy az irodájukból vehetnek részt a tanfolyamon. Tulajdonképpen bárki a világ bármely pontjáról részt vehet elméletileg egy online tanfolyamon. Ez különösen fontos lehet olyan tanulóknak a harmadik világban, akik nem tudnak saját országukban a megfelelő tanfolyamokhoz hozzájutni. Az egyetemi tanulmányok esetében pedig a költségtényező nagyon fontos lehet. Nem kell drága kollégiumi vagy még drágább albérleti díjakat fizetni, hanem otthonról lehet egy kurzuson részt venni. Ez a szempont nagyon fontos olyan tanulóknál, akik szegényebb országokból érkeznek és valamelyik gazdag országban lévő egyetemen folytatnak tanulmányokat. További fontos előny, hogy online tanfolyamok könnyedén megszervezhetők és sokkal rugalmasabban bonyolíthatók le. Sok idő takarítható meg az utazáson vagy ingázáson. Például, ha egy hagyományos tanfolyam reggel 8 órakor kezdődik, akkor a tanulónak sokszor nagyon korán el kell indulnia otthonról, hogy a megfelelő időpontban a tanfolyamra megérkezzen és gyakran az utazás és korai felkelés következtében nem tud hatékonyan figyelni és tanulni a tanfolyamon.

online képzés

Hátrányok

Azonban a hátrányok közé tartozik az, hogy a tanulók nem interaktív módon vannak kapcsolatban az oktatókkal. Abban az esetben, ha kérdéseik lennének, elég nehézkes ezekre választ kapniuk. Képzeljük el azt a helyzetet, amikor egy tanuló elveszti a fonalat valamelyik tananyag tanulása közben. Jó esélye van annak, hogy ezután teljesen érthetetlenné válik a teljes anyag. Néhány tisztázó kérdés a megfelelő időpontban komoly segítséget jelenthet a tanulónak. Továbbá az oktatás nagyon sablonossá és személytelenné válhat egy online tanfolyamnál. Bizonyos online tanfolyamok úgy próbálják megoldani ezt a problémát, hogy online fórumokat, elektronikus levelezést és chat szobákat biztosítnak a tanulóknak.

Egyéni online tanulás

Az online tanulásnak azonban más formája is létezik. Bizonyos tanulóknak a személyes interakció nagyon fontos, és ez a forma segíti a tanulásukat. Mások viszont sokkal önállóbbak. Nekik az egyéni tanulás sokkal testhez állóbb lehet. Az egyéni tanulás során a tanuló önállóan tanul meg egy tananyagot oktató segítsége nélkül. A tananyagban az elmélet ismertetése után, különböző gyakorlatok és kérdések segíthetik a tanulót abban, hogy tesztelje az elsajátított ismeretet. A rendelkezésre álló tananyag modulok tanulásán kívül a tanulók saját elképzelésük szerint is tanulhatnak. A böngészők keresőfunkcióját használva kereshetnek különböző tananyagok, ismertető leírások, tudományos közlemények után, és saját maguk határozhatják meg, hogy melyik tananyag vagy ismeretanyag a hasznosabb számukra. Azonban ennek a tanulási módszernek is vannak hátrányai. Az ismeretanyagok utáni keresés sokszor sok időt vesz igénybe, és sokszor nehéz kiválogatni a releváns anyagokat a rendelkezésre álló információhalmazból.

online training

Hagyományos osztálytermi oktatás

Előnyök

A hagyományos osztálytermi oktatás sokkal alkalmasabb gyerekeknek, tizenéveseknek és fiatal felnőtteknek, akik még csak most csatlakoznak a munkaerőpiachoz. A hagyományos osztálytermi oktatás egy megfelelő keretet biztosít számukra. Ebben az életkorban még sokszor hiányzik az önfegyelem, kitartás vagy motiváció, ami egy tananyag elsajátításához szükséges. Továbbá gyerekek sokszor azért tanulnak, hogy felnőttek elvárásainak feleljenek meg. Sokszor a szülők vagy a tanító dicséretére és elismerésére vágynak. Ez a visszajelzés és megerősítés természetesen hiányzik az online oktatásnál. Természetesen a tanító személyisége nagyon fontos ebben az esetben. A tanítónak bátorítania kell a tanulókat a tanulásban és osztályzatokkal világos visszajelzéseket kell adnia arról, hogy a tanuló a megfelelő pályán halad-e a tanulásban. Sokszor a gyerekeknek a csoportban való tanulás élménye is nagyon fontos. A megfelelő közösség hatása sokszor pozitív hatást gyakorol a tanulási teljesítményre. Egy kiváló tanuló az osztályban vagy csoportban serkentheti a több tanulót abban, hogy jobb tanulmányi eredményeket érjenek el.                        képzés  

Hátrányok

Természetesen a hagyományos osztálytermi oktatásnak hátrányai is vannak. Ha a tanuló nem megfelelő közösségbe kerül, ahol az osztálytársak inkább hátráltatják a tanulásban vagy rossz példát mutatnak, vagy ha a tanulmányi eredményeik elég gyengék, akkor az visszavetheti a tanulót a tanulásban. Továbbá néhány tanuló különböző pszichikai cselekmény áldozatává válhat. Ezen kívül ha az oktató személyisége nem teljesen kedvező, akkor az szintén visszavetheti a tanuló teljesítményét. Ha csak negatív értékeléseket ad a tanulónak, vagy nem támogatja a megfelelő mértékben a tanulásban, akkor még egy kitartó tanuló is elbizonytalanodhat. Még felnőttek esetén is lehetnek hátrányok egy osztálytermi hagyományos tanulásnál. A jobb képességű tanulók gyorsan elsajátíthatják a tananyagot és sokszor várakozni kényszerülnek, amíg az oktató elmagyarázza a gyengébb képességű tanulóknak az anyagot.