online oktatás
Munka

Az ingyen tanfolyam, képzés nem mindenkinek az!

A szakiskolák reneszánsza utáni szakmai tudást elapasztó korban egyre inkább résen kell lennünk, amikor érettségivel a kezünkben kisétálunk a középiskolából és esetleg arra jövünk rá, hogy egy felsőoktatási intézmény választása helyett nagyobb kedvünk lenne ahhoz, hogy egy szakmához is értsünk.

Ezen felismeréshez nyújt lehetőséget az iskolarendszeren kívüli képzési rendszer fizetős tanfolyamok vagy az iskolarendszerhez igazodó ingyenes és fizetős képzések és online képzések formájában.

Az offline vagy online tanfolyamok nem feltétlenül kapcsolódnak iskolákhoz, nem egy esetben oktatásra specializálódott szervezetek, gazdasági társulások, jogi személyek is megszervezhetnek egy-egy tanfolyamot. Az így szerzett szakmák jellemzően fizetős rendszerben, pár hónap alatt elsajátíthatók.

Az iskolarendszerhez igazodó képzéseket többnyire a szakképzési centrumok hatáskörébe tartozó iskolák, egyházi és civil szervezetek indítanak. Ezek között a képzések között lehet találni térítésmentes, ingyenesen elvégezhető, államilag támogatott szakképzéseket.

online képzések

Az éves képzési jegyzéket a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján lehet megtalálni, ahol a TK jelzésen kívüli jelek mutatják, hogy melyek, azok a képzések, online képzések amelyek iskolai rendszerben indulnak.

Fontos tudni, hogy az ingyenes képzések kihasználása, nem végtelen rendszerű, semmiképp sem azt jelenti, hogy határtalan szakmagyűjtőkké, képzésfalókká válhatunk az állam támogatásával.

Az állam elsősorban OKJ-s képzéseket támogat, pontosabban két képzéshez kapcsolódó szakma megszerzését támogatja. Az államilag támogatott szakmai képzés nappali tagozaton 25 éves korig érvényesíthető, e korhatár felett már csak esti vagy levelezős képzésben lehet állami támogatással tanulni.