műköröm gyerekeknek
Szépség

Már az óvodások is lakkozott körmökkel eszegetik a sárgarépát?

A nyár folyamán olvastam egy cikket arról, hogy szabad-e már az óvodásoknak lakkozni a körmüket, illetve kifogásolható-e az, ha színes körmökkel járnak óvodába.

A cikk bennem további gondolatokat ébresztett, és emiatt felkerestem egy nagy tapasztalattal rendelkező pszichológus ismerősömet. Javasoltam, hogy járjuk körül a témát egyéb szempontok alapján, és próbáljunk kicsit a trend mögé nézni.

Az elején leszögeztük azt, hogy nem állítjuk, hogy egészségkárosító hatása lenne, hiszen a gyártók kifejezetten gyermekek részére is fejlesztettek ki egészségükre ártalmatlan termékeket.

Három kérdés körül boncolgattuk a témát.

  • Miért engedi a szülő a használatot: Nem akar szabályokat felállítani, illetve nem akar konfliktus helyzetbe kerülni az éppen dac korszakát megélő gyermekével?
  • Nem ellenzi a viselését, ha a gyereknek tetszik, hát legyen, és engedi.
  • Ezt a kívánságot természetesnek tartja, mivel ő is rendszeresen műkörmöt. használ.

A szakember szerint mindhárom felvetésben van igazság. Véleménye szerint ez a viselkedés már a bölcsődés korosztálynál megfigyelhető. Véleménye szerint a gyermek életkorából fakad, hogy az édesanyjától látottakhoz hasonló külső megjelenésre vágyik. Ez a körmökre is igaz, hiszen a nők jelentős része fontosnak tartja az ápolt műköröm viselését. Nem különleges alkalmakhoz igazítja, mint mondjuk egy kis estélyi felvételét, hanem a mindennapok részévé vált. Mások lettek az értékrendek- véleménye szerint ez a kulcsszó – amilyen mintát a gyermek otthon lát,általában azt követi. Így szocializálódik.

műköröm gyerekeknek

Másrészt, emelte ki a pszichológus, a nyájszellemnek is jelentős szerepe van már akár két-három éves kortól. Miután közösségbe kerül, nem akar különbözni a többiektől, és nem akar kevésbé csinos lenni, mint a csoporttársai.

Jó tanáccsal is szolgált a szakember: szerinte megengedhető a lakkozás, de meg kellene tanítani a csemeték számára (a jövő megalapozása céljából), hogy határokat állítunk be. Példánknál maradva a körömlakk szabad, de csak hétvégén, illetve a hosszabb szünetek alatt.