Luxemburg
Külföld

Az európai bank klíma bankká alakul

Uniós tagállamként egyre többen vannak tisztában azzal, számos európai és nemzetközi intézménynek, mint az Európai Bíróságnak és az Európai Könyvvizsgáló Társaságnak nem Brüsszelben, hanem Luxembourgban van központja.

Kevéssé ismert, hogy a luxemburgi székhelyű Európai Beruházási Bank (EIB) a társintézményeivel együtt, mint az Európai Befektetési Alap (EIF) az Európai Unió céljait szolgálják. Az EIB a közelmúltban tette közzé, hogy az Unió klímastratégiájával összhangban klíma bankká alakul.

Prioritásuk közé az innováció és infrastruktúra fejlesztés mellett egyre inkább a klímavédelem és az emisszió csökkentését tűzik ki célul.

Terveik szerint pár éven belül klímabankká alakulnak, és forrásaik jelentős részét klímaprojektekbe fogják invesztálni.

Az EIB a világon elsőként élen jár abban, hogy az egyszer használatos műanyag, fosszilis tüzelőanyag, nukleáris energia műtrágya és erdőirtással kapcsolatos beruházásokat nem fog támogatni.

Napjainkban az EIB feladatainak nagy része még nem a klímavédelemhez, hanem az Unió versenyképességének biztosításához kötődik. Viszont elköteleződésük szerint a következő években a klímavédelem lesz a bank fő prioritása, ennek a nagy ívű célnak a biztosítására már most úgynevezett zöld kötvényprogramot indítottak, amely műszaki paraméterei révén teremtik meg a zöld célok megvalósulását. Míg a bankokat jellemzően bankárok mozgatják, addig az EIB-nél főként fejlesztő szakemberek és mérnökök tevékenysége kerül a középpontba.

A helyi lakosságot, főként a főváros Luxembourg lakosságát az infrastruktúra fejlesztése érdekli. Ez a tény magyarázható azzal, hogy a környező országokból több tízezer ember ingázik a fővárosba naponta, amely folyamatos közlekedési dugót okoz. A város első villamos vonala a közelmúltban került átadásra, és a domborzati viszonyok miatt a metró építése nem kivitelezhető.

Az ingázás oka főként a luxembourgi ingatlan és albérletek magas árában rejlik, egy 80 négyzetméteres lakás havi bérleti díja 2000 eurónál kezdődik.

Az albérlet keresést megkönnyíti a Vaubanfort.lu weboldala, amely a városi is regionális szinten a legjobb ár-érték arányú albérleteket kínálja. A portálon angol nyelven kereshetőek a rövid, vagy hosszú távra szóló kiadó lakások, vagy szobák.