Apák napja
Életmód Érdekes

Apák napja

Az apák napját a világ számos országában ünneplik eltérő időpontban, Magyarországon június harmadik vasárnapján köszöntik az édesapákat.

Az apák napjának története

Az apák napja, mint világünnep Amerikából indult el, 1909-ben Sonora Smart Dodd kezdeményezte, hogy az anyák mellett az édesapák is legyenek megünnepelve. ezen a napon kifejezve az irántuk tanúsított tiszteletet, amellyel a család életében, munkában kifejtett erőfeszítésük révén kifejtenek. A későbbiekben Richard Nixon elnök 1972-ben pedig hivatalos ünneppé nyilvánította.

Európában már a középkortól, a főként katolikus vallású országokban Szent József napján ünnepelték meg az apákat március 19-én, mivel Szent Józsefet tartják az apák védőszentjének. Néhány európai országban, mint Spanyolországban, Portugáliában és Svájcban ezen a napon ünnepel. A világ más országaiban, az iszlám világ áprilisban ünnepli meg az apákat, és emlékezik meg az elhunyt férfi elődökről.

Apák napja

Az apák napja hazánkban

Magyarországon 1994-ben indítottak mozgalmat a nap bevezetésére, de itthon még napjainkra sem alakult ki akkora hagyománya a köszöntésnek, mint az anyák napjának, vagy akár az egyre népszerűbb Valentin-napnak. Sokan vannak olyanok is, akik nem is tudnak erről a napról.

A médiának (is) köszönhetően, egyre többek szereznek tudomást, és a cégek is rendezvényeket szerveznek, emellett apák napi ajánlatokkal kedveskednek, de akár reklámokban is lehet találkozni (Telenor: Apák napi nagykaland).

https://www.youtube.com/watch?v=SdHOn9VaiMA

A nemzetközi gyermekjóléti szervezet az UNICEF először 2018-ban hirdetett családi rendezvényt erre a napra, amelyen ismert sztárokkal és változatos programokkal kívánta népszerűsíteni az édesapákat. Emellett az volt a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a korai kötődés fontosságára, és arra, hogy az apa nem a második számú szülő, hanem az egyik legfontosabb személy a gyermek életében.

Apák napja

Az apák napi ajándékozáshoz főként apró kedvességek tartoznak, de a gyermek által saját kezűleg készített kreatív apró és egyben személyre szóló ajándékokkal lehet kedveskedni. Kis segítséggel akár só-liszt gyurmából maradandó ajándék készíthető akár a kis lábnyomokból, vagy tenyér lenyomatokból is. Az interneten és a kreatív üzletekben remek ötleteket lehet találni, amelyek garantáltan megdobogtatják az édesapák szívét. Az ajándékozási szokások nagyon változatosak, sokan részesítik előnyben ilyenkor a különleges italokat, édességeket, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kereskedelemben is megérzik az apák napját, mivel jelentősen fellendül a műszaki cikkek és szerszámok iránti kereslet.

(Forrás: Unicef.hu, Telenor.hu)