Szabadidő

A pókerarc begyakorolható?

Rezzenéstelen tekintet, érzelmeket nélkülöző mimika, mozdulatlan kezek. Megfejthetetlen jelzések. Valahogy így néz ki egy vérprofi kártyamágus. Akivé bárki válhat!

A póker kártyapárját ritkítja

A kaszinó játékok celebje kétségtelenül a póker. Főleg, hogy ez az a kártyajáték, ami mára sportággá nőtte ki magát. Aligha akad bárki a Föld kerekén, aki miután végignézett egy partit, azt merné állítani, hogy ez színtiszta szerencsejáték. Ugyanis persze, Fortuna keze is bele-belenyúl a kártyalapok táncába, ám ami ebben a játékhelyzetben rengeteget számít, az a matematikai készség, a logikus gondolkodás, a tudatos odafigyelés, a tapasztalat szülte tudás és a stratégiai hozzáállás. Sőt a lélekjelenlét is kulcsfontosságú, ennek hiányában ugyanis hiába minden tudás vagy gyakorlat, a kártyavár pillanatok leforgása alatt összeomolhat.

Nem nehéz manapság ütős tananyagokat összehalászni az internetről. Régen nem akadt más terep, mint a közvetítések figyelése. Bár kétségtelen, hogy ez ma is nagyszerű színtér a különböző praktikák, trükkök elsajátításához. A szabályok ismeretével kezdődik minden. Ez túlságosan evidens megjegyzésnek tűnik, pedig nem véletlenül hangsúlyozzuk ki. Sokan ugyanis csak úgy tessék-lássék alapon járják körül a témát, így aztán a komolyabb hiányosságok borítékolhatóak. Szóval egyrészt a szabályrendszer alapos felfedezése kikerülhetetlen. Aztán jöhetnek azok a bizonyos, sokat emlegetett stratégiák, amik már milliókat hoztak a konyhára. Ezeknek a száma időről-időre nő, ahogy mind több játékos próbálja ki magát a pókerezés izgalmas világában. Hiszen ahány játékos, annyiféle gondolkodási séma. Tehát könnyen előbújhatnak újabbnál újabb stratégiai húzások, amiket érdemes elcsípni és megtanulni. Ez nem másolás, nem azt jelenti, hogy akkor a saját játékstílus kialakítása bukott mutatvány. Szó sincsen róla. Ezek a taktikák tulajdonképpen egy alapként szolgálnak, amire könnyű ráépítkezni vagy éppen egy ugródeszkaként jelennek meg, ahonnan aztán lendületet véve a magasabban lévő szintek is elérhetőek.

A tét nélküli partik sokat érnek?

De még mennyire! Mondjuk ez a kaszinó játékokról általánosságban is elmondható. Hogy miért? Azért, mert kiváló gyakorlóterepek. Ahol mindenféle kockázat, veszteség nélkül gyűjthetőek, nem a zsetonok – bár azok is –, hanem a tapasztalatok. S hogy mit érnek ezek a tapasztalatok? Aranyat! Ugyanis ha elegendő minőségű és mennyiségű összegyűlik belőlük, akkor jöhet a következő lépés. Az első pénzes megmérettetés. Viszont ahhoz, hogy az első vesztett parti után ne dőljön romba mindaz, ami lelki és elme szinten is kiépült, elengedhetetlen a gyakorlatszerzés, mégpedig a vesztésben. Ez első olvasatra rosszul is hangozhat, pedig ez az a tapasztalattípus, ami a lelki ellenállóságot fokozza, ami pajzsként szolgálhat a későbbiekben. Eleinte persze roppantul kényelmetlen az egész, de aztán idővel a diszkomfort érzetet felválthatja a kíváncsiság, majd a lelkesedés. Mert a veszteségeket nyereségek követik, ez már csak a nagy számok törvénye miatt is így van.