grillezett padlizsán
Étel - ital

Bazsalikomos grillezett padlizsán

Pirított fenyőmaggal és bazsalikomlevelekkel díszítve adjuk asztalra.

Érdemes tudni: A bazsalikom Dél-Ázsiából került Európába. Jellegzetes illatú, kellemesen pikáns ízű fűszernövény. A szárított leveleiből készült tea gyomorerősítő hatású, emellett köhögéscsillapító, illetve toroköblögető szer, valamint idegnyugtatónak is használják. A paradicsomos ételekkel kifejezetten jó az ízhatása, de levesekbe, mártásokba, páclevekhez is remekül illik.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • őrölt fekete bors
  • 1 csokor friss bazsalikom, néhány levél a díszítéshez, a többi finomra aprítva
  • 1 padlizsán megmosva és ujjnyi vastagra szeletelve
  • 4 paradicsom
  • 1 evőkanál fenyőmag

Az olívaolajat egy kevés sóval, borssal és a finomra aprított bazsalikommal összekeverjük. A padlizsánszeleteket a fűszeres olívaolajjal vékonyan megkenjük, és kb. 20 percig állni hagyjuk, majd grillrácson vagy grillserpenyőben megsütjük. Közben a fenyőmagot szárazon világosbarnára pirítjuk, a paradicsomot egy percre forró vízbe mártjuk. Tálaláskor a megsült padlizsánszeleteket tányérra fektetjük, egy-egy paradicsomot ráültetünk, és a pirított fenyőmaggal megszórjuk, majd bazsalikomlevelekkel díszítve adjuk asztalra.