Téligumi vásárlás
Autó

Téligumi vásárlás: milyen szempontokra figyeljünk?

A hideg hónapok beköszönte minden autótulajdonos számára ugyanazt jelenti: elérkezett az idő lecserélni a nyári abroncsokat téligumikra. Hogy biztonságosan közlekedhessünk a jeges-latyakos úton, több szempontot is figyelembe kell venni választáskor – az ideális típusú abroncsok meglétén ugyanis sokszor akár emberéletek múlhatnak. Cikkünk elsősorban azok számára szolgál útmutató gyanánt, akik úgy döntenek, hogy maguk birkóznak meg a feladattal.

Mikre figyeljünk téligumi vásárláskor?

A megfelelő téligumik kiválasztásakor legfőképp három dolgot kell szem előtt tartani: a gumiabroncs méretét, a lokális időjárási viszonyokat, valamint a felhasználási körülményeket. Tipp: ha most először vásárolunk téliabroncsokat, érdemes szakértő segítséget kérni – az autogumiplaza.hu webshop kínálatában több ezer autógumi közül válogathatunk, szakértő kollégáik pedig ingyenes tanácsadással szolgálnak az ideális típust illetően.

A téliabroncs mérete

Amennyiben nem a gyártó által javasolt gumiméret mellett döntünk, több negatív változást is fogunk tapasztalni vezetés közben – nem beszélve arról, hogy nagyobb lesz a kockázata egy esetleges balesetnek. Változást érzékelhetünk például a motor teljesítményében, emellett a fékezésben és az üzemanyag-fogyasztásban is. Így ha egy mód van rá, inkább próbáljunk meg az előírt gumiabroncs méretet használni.

A téli autógumik méretét az oldalfalon található számokból és jelölésekből tudjuk leolvasni. Egy 175/65R15 autógumi esetében ez azt jelenti, hogy az abroncs szélessége 175 mm, az oldalaránya (a gumiabroncs magassága a szélességhez viszonyítva) 65%, radiális felépítésű, a keréktárcsa átmérője pedig 15 hüvelyk. Mind a téli, mind a nyári gumikat négyesével szokták felszerelni – ellenkező esetben figyeljünk arra, hogy ugyanazon tengelyre ne szereljünk fel két eltérő fajtájú autógumit, valamint javasoljuk, hogy a jobb és újabb abroncsok kerüljenek a hátsó tengelyre.

A helyi időjárási viszonyok

Az ideális autógumi kiválasztásánál a következő lényeges mozzanat, hogy számot vetünk az adott területen uralkodó időjárási viszonyokkal. A téli gumiknál az eső, a jég, a latyak, a hó jelentik azokat a tényezőket, amelyek fennállása esetén is hatékonyan kell tudni teljesíteniük új abroncsainknak – nedves úton például nagy mértékben megnő a féktávolság. Elsősorban a gumik profilmélysége határozza meg, hogy azok mennyi vizet képesek a jármű alól kiterelni – 3-4 mm környékén már erősen ajánlott lecserélni a régi szetteket egy új garnitúrára.

A felhasználási körülmények

A biztonságos vezetéshez más típusú gumikra lesz szükség városi környezetben vagy autópályán, miután eltérnek azon kritériumok is, amelyeknek meg kell felelniük az ideális úttartás, komfort, irányíthatóság, üzemanyag-fogyasztás vagy akár féktávolság tekintetében. Ide tartozik például, hogy városban minimális legyen a féktávolság, sose legyen alacsony a guminyomás, míg országúton garantálja a maximális menetstabilitást és a halk zajszintet.