Madrid
Utazás

Madrid: Spanyolország ékköve

Az Ibériai-félsziget közepén, Új-Kasztília síkságán, Spanyolország mértani középpontjától néhány km-re található Európa egyik legmagasabban fekvő fővárosa, a hagyományőrző és modern Madrid.

A múlt leple!

Madrid története a mórokkal kezdődött. 852-től 886-ig II. Abdar-Rahman uralkodása alatt egy városfalrendszert építettek ki. A város ekkor az arabok északi megfigyelőpontjaként működött. 1083-ban az arabok nem tudták tartani a várost, ezért átadták VI. Alfonz kasztíliai királynak. A székhely funkcióját azonban továbbra is, egész a 16. század közepéig Toledo töltötte be.

Madrid 1561 óta Spanyolország központja, II. Fülöp ide helyeztette udvartartását. Véglegesen 1606-ban vált fővárossá. 1759-1788 között III. Károly idején óriási fejlődésen ment keresztül. Ekkor jöttek létre a minisztériumok, a Prado, a Csillagvizsgáló, a Nyomda, a Lovarda, a Banco de Espana őse, a kórházak, iskolák, a közvilágítás és a rendőrség is. 1992-ben a világ kulturális fővárosává választották. A művészetek fővárosának is hívják, ma kb. 5 milliós nagyváros.

Mit nézzünk meg?

A város központjában található a 16. század közepén épült Plaza Mayor, vagyis a Főtér, ahol az idelátogató mindennap találkozhat portréfestőkkel, zenészekkel és komédiásokkal, akiket órákon át szemlélhet a téren található éttermek és kávéházak teraszáról. Innen indul a város egyik legjellegzetesebb utcája, a Calle Mayor, vagyis a Főutca. A Calle Mayor másik végén található a Palacio Real, a Királyi Palota, mely csak bizonyos órákban, csoporttal és vezetővel látogatható. A palotához tartozik Madrid egyik legszebb parkja, a Campo de Moro, és a közelben terül el a Plaza de Espana, ahol Don Quijote és Sancho Panza szoborba öntve tekint az „új kalandok” felé. Madrid egyik sugárútja, a Gran Via végében csobog az 1781-ben készült Cibeles szökőkút, amely a termékenység istenasszonyát ábrázolja.

Madrid

A spanyol főváros múzeumai közül a Prado a leghíresebb. Megtekintéséhez több hétre lenne szükség. Kihagyhatatlanok El Greco, Velázquez, Goya, Bosch itt található alkotásai. Érdekes látnivaló a Centro de Arte Reina Sofia, vagyis a Zsófia Királyné Művészeti Központ, ahol többek közt Dalí és Picasso képei láthatók.

Aki kirándulni vágyik, Madrid környékén busszal és vonattal egyaránt elérhető látnivalókat találhat. Ilyen pl. Toledo, mely mindenkit elbűvöl és meghódít műemlékeivel, a keresztény-zsidó-mohamedán kultúra együttélésének káprázatos maradványaival. Aranjuezben a királyi palota a legcsodálatosabb, San Lorenzo de El Escorialban pedig II. Fülöp palotája.

Nyaralás Spanyolországban
Alcudia Mallorca