Sikerdíjas pályázatírás
Cégvilág

Sikerdíjas pályázatírás

A pályázatírás napjaink egyik népszerű szakmájává vált, köszönhetően az elmúlt uniós fejlesztési ciklus nyújtotta lehetőségeknek. Várhatóan az új 2027-ig tartó ciklus kedvező lesz a cégeknek, a vállalkozásoknak, és a pályázatíróknak egyaránt. Az üzletágban többnyire jogászok és közgazdászok tevékenykednek, emellett adott terület szakértőivel kiegészülve alkotnak együtt egy csapatot.

A pályázatírás gyakran nem rövid folyamat, hiszen a pályázat elkészítése, és összeállítása is sok munkát és időt vesz igénybe. A pályázatok igen sokrétűek, vannak olyan esetek, amikor a benyújtás előtt speciális tanulmányokra is szükség van, amelyek akár több száz oldal terjedelműek is lehetnek. Ilyen például az üzleti terv, vagy akár a megvalósíthatósági tanulmány. Ilyenkor általában a pályázatírás díja egyedileg kerül megállapításra, az ügyféllel való megegyezés eredményeként.

A pályázatírás piacán a megbízási díjas munkák mellett találkozhatunk fix áras megbízásokkal. Manapság a harmadik típusú megbízás, a sikerdíjas pályázatírás az elterjedtebb és gyakoribb. Ez a konstrukció általában nagyon kedvező az ügyfeleknek, hiszen fizetnie csak az összeg elnyerését követően kell, minden kockázat a benyújtás kapcsán a pályázatíró céget terhel.

A sikerdíj mértékét nem lehet egyetlen számmal megadni, hiszen az elnyerhető támogatás összegétől függően – meglehetősen tág határok között mozog. Előfordulhat akár 20 %-os, vagy annál is magasabb sikerdíj, de bizonyos pályázatoknál 1-2 %-os sikerdíj a gyakoribb.