Influenza
Egészség

Influenza tünetei

A hideg télies időjárás beálltával csak idő kérdése, hogy mikor köszönt be az influenza járvány, amely sokak életét nehezíti meg. A tünetek különbözőek lehetnek, a panaszok enyhítésére számos gyógymód áll rendelkezésre.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű tünetekkel az orvosi rendelőket felkereső betegek száma.

A Hivatal tájékoztatása szerint, a laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenza vírus okozta megbetegedések száma az egész ország területén megemelkedett, a legtöbb megbetegedést a fővárosban és 7 megyében tapasztaltak. A betegek jelentős része gyerek, és fiatal felnőtt, de több mint 23 százalék a 35-59 éves korcsoportú felnőttekből tevődik össze.

Influenza tünetei

Számos megye kórházában vezettek be a járvány miatt részleges, vagy teljes látogatási tilalmat. Idén a vizsgálatok többnyire az influenza A(H1N1)pdm09 vírus jelenlétét diagnosztizálták .

Az influenza tünetei

Egyéb légúti megbetegedéstől megkülönbözteti, hogy az influenza nem hurutos tünetekkel jelentkezik.

Az általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyuló influenza kellemetlen tünetekkel jár. Bizonyos esetekben akár súlyos szövődményeket okozhat, amelyek már kórházi kezelést igényelnek.

A legjellegzetesebb tünete a hirtelen magas láz, hidegrázás, köhögés és torokfájás. Gyakran kíséri izomfájdalom, rossz közérzet és fejfájás. Egyeseknél gyomor-bélrendszeri panaszokat okoz, hányást, és hasmenést.

A lappangási idő 1-4 nap, maximum 7 nap.

Influenza

Kik a veszélyezettek?

Bárki elkaphatja, a megbetegedés szempontjából a gyerekek a leginkább érintettek, de a szövődmények szempontjából a krónikus betegek és a kismamák esetében nagyobb a kockázat.

Az influenza megelőzése

A megelőzésére leghatékonyabb az időben végzett védőoltás.

Teendők a tünetek észlelése során

Legfontosabb, hogy a beteg maradjon otthon, feküdjön, és pihenjen. Sok folyadékot fogyasszon, és ha szükséges csillapítsa a lázat. Amennyiben az állapotban rosszabbodás lép fel, vagy akár napokig elhúzódó lázat, nehézlégzést tapasztal a beteg, ebben az esetben feltétlenül fel kell venni a kapcsolatot a gyermekorvossal, vagy a háziorvossal.

Idős és krónikus betegek esetén, kismamáknál, lázas csecsemőknél, kisgyermekeknél nagyon fontos az orvosi konzultáció.

A betegség tovább terjedését csökkentheti a higiénés rendszabályok betartása.

Influenza

Sokat tehetünk magunkért, és családunk egészségéért, ha az alapvető kézhigiéne szabályait betartjuk, azaz gyakori meleg vízzel,szappannal való kézmosás, alkohol tartalmú kézfertőtlenítők használata, a kézszárításhoz pedig papírtörlő, vagy kézszárító ajánlott.

A lázcsillapítás módjai

A lázat hagyományos módon hűtőfürdővel, és borogatással lehet csökkenteni. A vény nélkül kapható lázcsillapítók is javasoltak, előnyük, hogy fájdalomcsillapító hatásuk miatt a közérzetet jelentősen javítják.

(Forrás:nnk.gov.hu)