Futás télen
Sport

Futás télen

A futás télen sem lehetetlen vállalás, de bizonyos óvintézkedéseket meg kell tennünk annak érdekében, hogy az aktív sporttal töltött idő az egészségünket szolgálja, ne pedig veszélyt jelentsen rá.

Nagyon sok amatőr futó a fitnesztermi futópadokat választja a téli futás helyett; a döntés természetesen nem vonható kétségbe, mindenki maga döntheti el, milyen edzéseket szeretne folytatni a téli időszakban. Azt azonban nem árt szem előtt tartani, hogy a futás télen sem jelent nagyobb egészségügyi kockázatot, ha megfelelő módon felkészülünk, illetve betartjuk az alapvető szabályokat.

A téri szabadtéri futás előnyei elvitathatatlanok; maradhatunk a friss levegőn és a természetes napfényen, ráadásul elkerülhetjük az edzőtermek zsúfoltságát. Egyes vélemények szerint a téli időszakban a zsúfolt termek nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek, mint a szabadtéri futás.

A fokozatosság és a terhelhetőség szabályát azonban mindenkinek be kell tartania, ha téli futást tervez; a futó szervezete folyamatosan alkalmazkodik a megváltozott hőmérsékleti viszonyokhoz és a különböző körülményekhez, így az edzésben lévő szervezet már az őszi hónapoktól kezdve folyamatosan „aklimatizálódik” a téli sportoláshoz.

A hideg levegő gyakorlatilag nem jelent semmilyen veszélyt, ha az orrunkon keresztül vesszük a levegőt; így a belélegzett levegő kellő mértékben felmelegszik, illetve elkerüli a legérzékenyebb pontokat. Általánosságban ki lehet jelenteni, ha egy egészséges szervezet a téli futás következtében megbetegszik, az esetben valamilyen mulasztás vagy helytelen szokás van a háttérben.