Cégvilág

Bővülhet a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet (NHSZ) felvásárolná az egyik legnagyobb magyarországi hulladékszállítót, a jelenleg osztrák kézben lévő AVE céget – írta az mno.hu.

A szervezet honlapján található közlés szerint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet az AVE minden magyarországi érdekeltségét átveszi.
A lap megkeresésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél azt közölték: ha a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyja az AVE felvásárlását, akkor hamarosan mintegy kétmillió ember számára végez majd szemétszállítást az állami tulajdonú Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet (NHSZ).
Az AVE cégcsoport a Tatabánya-Miskolc-Debrecen-Siófok által határolt területen dolgozik különböző leányvállalatai révén, ezekre a körzetekre terjed majd ki az állami cég szolgáltatása. Ezt egészíti ki egy másik, a korábban külföldi tulajdonú Remondis cég ellátási területe, amelyet a hulladékgazdálkodási szervezet még tavaly év végén vásárolt meg. Ezzel az állami társaság Sümeg, Tapolca és régiója, Dabas, Szolnok és régiója, valamint Tiszafüred és régiója esetében nyerte el a közszolgáltatás lehetőségét.
A két fél még március elején fordult a versenyhivatalhoz. A Magyar Nemzet szerint azt egyelőre nem tudni, hogy az MNV mennyit fizet az AVE magyarországi cégeiért, mivel egyelőre „a szerződés nem minden feltétele teljesült” – fogalmaztak -, így a tranzakció még nem zárult le. Ugyanakkor hozzátették, hogy a Remondisért az állami társaság 338 millió forintot fizetett korábban.
Az mno.hu felidézi: január elseje óta csak olyan társaság szállíthatja el a szemetet a lakosságtól, amelyben az állam vagy az önkormányzat többségi tulajdonnal rendelkezik. Számos településen azonban nem volt olyan szolgáltató, amely önként vállalta volna az új feltételek mellett a szállítást, így e helyeken a katasztrófavédelemnek kellett kijelölnie ideiglenes szolgáltatót.