török utazások
Utazás

A lenyűgöző török utazások

A nyaralni vágyók körében rendkívül népszerű Törökország pezsgő üdülőhelyeket, festői strandokat, lélegzetelállító látnivalókat, napfényes klímát, valamint meleg tengeri hullámokat kínál. Az ország sikerét a minőségi üdülőhelyeinek, a színes szórakozási és sportolási lehetőségeinek és az egyedülálló természeti környezetének köszönheti. Érdemes felfedezni Törökország páratlan vidékét!

Törökország a kisgyermekes családok, az éjszakai élet kedvelői, az aktív pihenésre vágyók, a történelmi emlékek csodálói számára is tökéletes úti cél. A sokoldalú üdülőparadicsomban mindenki megtalálhatja számítását, legyen szó luxus nyaralásról vagy egy pár napos kempingezésről. Válaszd bátran nyaralásod helyszínéül ezt a remek országot és böngéssz a legjobb törökországi utak között!

Törökországot két részre oszthatjuk. A kisebb közülük, Trákia, mint egyedüli fekszik az európai kontinensen. A Földközi – és az Égei-tenger partjai a zöld völgyekről és a kisebb hegyvonulatokról híresek. Az éghajlat melegebb forró nyárral és nedves téllel. Isztambulban a hőmérséklet 30° C fok körül mozog, a Földközi-tenger partjain eléri a hőmérő higanyszála a 40°C fokot. Télen a hőmérséklet 0°C fok körül mozog.

Az ország ázsiai része Közép- és Keleti-Anatóliára van felosztva. Közép-Anatóliát főleg hegységek alkotják. A legismertebbek közé tartozik a Taurus-hegység, amely az egész déli határán húzódik. A hó a hegyvonulatokon egész évben megmarad. Tipikusak itt a forró és száraz nyarak, 40°C fok körüli hőmérséklettel. A telek kemények szoktak lenni, -25°C fok hőmérséklettel.

Összegyűjtöttünk néhány kivételes törökországi látnivalót, melyeket érdemes felfedezni. Lássuk, hogy melyek is ezek!

A török riviéra

A török riviéra környéke vagy más néven a türkiz part Törökország dél-nyugati partvidékének elnevezése. A Çeşmétől Alanyáig húzódó szakasz magába foglalja Antalya, Muğla, illetve Aydın és İzmir tartományok egy részét, a Földközi- és az Égei-tenger mentén található. Homokos és aprókavicsos standjai, kristálytiszta tengeri hullámai nagy népszerűségnek örvendenek. A kellemes, napsütötte klímájú térség világszerte felkapott a vakációzni vágyók körében. Számos természeti kincs és ókori görög, római romváros övezi.

A Tuz-tó

A sós vízű Tuz Gölü az Anatóliai felvidéken található, Ankara, Konya és Aksaray tartományok között. Törökország második legnagyobb tava (a Van-tó után) szintén az egyik legnagyobb sótartalmú tó a világon. A nagy területe ellenére az év nagy részében nagyon sekély. Száraz nyári hónapokban a víz elpárolog, és a tavat kemény sóréteg fedi be. A keleti parton sóbányászat működik, a sót később feldolgozzák és értékesítik a helyi piacokon.

Ishak Pasha Palota

A megőrzött Ishak pasa oszmán palota Törökország keleti végén áll, néhány kilométerre az iráni határtól. Az Ararat-hegységgel közösen a Dogubayazit régió legnagyobb vonzerje. Elindulhatsz Dogubayazitból városából induló szép kis ösvényen, és átmehtesz az Araratra néző kurd falvakon. Amint eléred a palotakomplexumott, átmész egy hatalmas díszes kapun a belső udvarra, ahol folytathatod utad a palota és a mecset felé. Önmagában a palota épülete a gazdag díszítésével is nagyon érdekes.

A lepkék völgye

A Kelebek Vadisi (A lepkék völgye) egy mély szurdok, meredek lejtőkkel és vízeséssel. Júniustól szeptemberig a turisták akár harminc fajta lepkét és negyven fajta molylepkét láthatnak. Ha kitartó vagy és nincs rovarfóbiád, akkor eljuthatsz Faralya falujába, ahol az Antalyához vezető Lykia sétány kezdődik. A legkedveltebb látványosságok közé tartoznak a hajókirándulások a lepkék völgyébe és erre a varázslatos szigeti tájra. Mondjuk hajó nélkül el sem lehet ide jutni, mivel nincs összeköttetés a szárazfölddel.