energiaital
Étel - ital Életmód

A koffeint főként az energiaitalokkal lehet túladagolni

A koffein bevitellel érdemes vigyázni, mert ugyan kis mértékben jótékonynak tekinthető a hatása, nagyobb mértékben növelheti az egészségügyi kockázatokat.

A túlzott koffeinfogyasztásról gyanakodhat, ha erős hányinger kerülgeti, esetleg mellkasi fájdalmat érez vagy észrevette, hogy gyakorta szapora a pulzusa. Legyünk figyelmesek, mert kiválthat olyan tüneteket is a koffein túladagolása, mint az álmatlanság vagy a pánikroham.

Felmérések szerint a fiatal korosztály jelentős része elég nagy szeretettel fogyaszt energiaitalokat, amik márkájuktól függően 4-5 csésze kávé koffeintartalmával érhet fel.

Az életmódunkban általában rendszeres tevékenység a koffeinfogyasztás, amit nagyon könnyen hajlamosak vagyunk elbagatellizálni ráadásul a megváltozott fogyasztási igények kielégítése miatt bővültek a koffein tartalmú italok kínálata. Az egészség kapcsán komoly problémának érezzük, így leporoltuk a témát az amúgy mindig időszerű témát.

A felmérések az mutatják, hogy a hazai lakosság a hagyományos formában, ami kávé és tea fogyasztásában értendő, hozzávetőlegesen 120 mg koffeint juttat be a szervezetébe, ami közel átlagosnak mondható, ezzel szemben a rendszeres energiaitalokkal élők a mérések szerint akár ennek a többszörösét is bevihetik. Nem jellemző, bár a koffein függőknél előfordulhat, hogy naponta 4-5 kávét fogyasszon, viszont az energiaitallal ez könnyedén felül múlható. Ezért úgy gondolják a szakemberek, hogy a fiatal korosztály a legveszélyeztetettebb a koffeinfogyasztásban, mivel a 18 éve alatt túladagolás könnyen halához is vezethet.

Az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézetben végzett laboratóriumi vizsgálatok arra világítottak rá, hogy a kereskedelemben kapható energiaitalokban lévő koffein mértéke 12-120 mg-ot is elérheti 100 milliliterenként. Adagonként így akár 30-300 mg koffeint is be lehet vinni pár perc alatt.