kutyaruha
Állat

A kistestű kutyusokra nemcsak divat miatt ajánlott a kutyaruha, szükségük van a hideg elleni védekezésben!

Sok gazdi tapasztalja, hogy a nyirkos és hideg idő beköszöntével, az addig sétára bármikor örömmel fogható kutyusa a hívogatáskor alkalmi süketként viselkedik, és csak a határozott fellépést követően hajlandó a vackából kimozdulni. Nem a kutya magatartása változott kedvezőtlenül, hanem hasonlóan hozzánk emberekhez, számára sem azonnal történik meg az alacsonyabb hőmérséklethez való alkalmazkodás.

Vannak kifejezetten hidegtűrő kutyák, viszont különösen a kistestű, rövidlábú és egyben rövidszőrű kutyákat viseli meg a télies időjárás. Nagy bundájú kutyákat gyakran látni, hogy télen is, hóban-fagyban örömmel rohangásznak, de nem ritka, hogy a hideg vízbe is beúsznak. A hideg mellett a korai sötétedés is beköszöntött, ezért a sétához feltétlenül használjuk a láthatósági mellényt, amely a kevésbé hideg napokon vagy a szitáló esőben még elegendő védelmet nyújthat. Azonban ha a hőmérő higanyszála lemegy 10 Celsius fok alá, érdemes elővenni előző évről a kutyakabátot, vagy ha kinőtte, akkor újat vásárolhatunk számára.

A kutyaruhák terén is egyre nagyobb a választék, jobb technológiával, – könnyű öltöztetést biztosító – és egyre jobb minőségű anyagokból készült téli öltözetekből választhatunk. Gyakori, hogy a korábbi években vásárolt ruházat elhasználódott, a mosástól a bélése összeesett, így nem tud a továbbiakban megfelelő védelemmel szolgálni. Akik szeretnek a természetben járni, azok tudják, hogy egy megfelelő funkciós öltözetben fázás nélkül lehet több órát is kint tartózkodni, ráadásul a napsütéses fogcsikorgató hidegben még kellemes is.

kutyaruha

Mint sok más téren, a kutyaruhákhoz való hozzáállás terén is szemléletváltozásra van szükség: a kutyaruha nem csak divat, hóbort kérdése, hanem fontos védelmi funkciót lát el. Lényeges azonban, hogy a gazdák az időjáráshoz alkalmazkodó ruhaneműket adjanak a kedvencre. A hűvösebb időben a kötött darabok jó szolgálatot tehetnek, de mínuszokban már a béléses vastagabb orkánkabátra is szükség lehet. További jó tanács, hogy jól, könnyen tisztántartható és gépben is mosható darabokból álljon a kutya kollekció, és nem árt, ha fényvédő elemekkel is rendelkezik.