kókuszolaj
Étel - ital

Sütés, főzés egészségesen kókuszolajjal

Manapság egyre többet hallani arról, mennyire fontos, hogy ételeinket a legjobb és legtermészetesebb alapanyagokból készítsük el. Különösen érdemes figyelni az olajokra és zsírokra, mivel a nem megfelelő fajták igen sok egészségügyi problémát okozhatnak.

A kókuszolajjal bármilyen ételt elkészíthetünk, mivel nincsen kókusz aromája, így nagyszerűen alkalmazható margarin és vaj helyett is.

A kókuszolaj a legjobb választás

A kókuszolajat a kókuszdió beléből nyerik ki, melyre a legjobb megoldás a hidegen sajtolás, ami biztosítja a 100%-ban természetes összetételt és a rendkívül magas tápanyagtartalmat is. 

kókuszolaj 90%-ban telített zsírsavakból, 6%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakból és  3%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. S ami még lényeges, hogy a kókuszolajat közepes láncú zsírsavak alkotják, aminek köszönhetően kiválóan bírja a magas hőmérsékletet, illetve igen sokáig megőrzi kitűnő minőségét. Ráadásul a kókuszolaj többször is felhasználható sütésre magas hőstabilitása miatt.

kókuszzsír remekül fokozza anyagcserénket, s emellett kitűnő gyulladásgátló, valamint baktérium-, vírus-és gombaölő képességgel is rendelkezik. Ez utóbbi tulajdonságát leginkább a benne található  laurinsavnak köszönheti, mely kivételesen jótékony hatású szív-és érrendszerünkre.

Emellett találunk benne kaprilsavat is, ami szintén erős gombaellenes képességgel bír, így jótékony Candida-fertőzés és hüvelygomba esetén is. Ráadásul a kókuszolaj közepes láncú zsírsavjai a bélben élősködő paraziták ellen is bevethetőek, mivel képesek őket elpusztítani.

A kókuszzsírban megtalálható még a kapronsav, a kaprinsav vagy éppen a mirisztinsav is. Ezen értékes zsírsavjai miatt válik a kókuszolaj rendkívül hatékonnyá a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben, de gyógyírt jelenthet a krónikus fáradtsággal küzdőknek, a máj-és cukorbetegeknek, illetve segítséget nyújt az emésztőrendszer megtisztításában és a szépség természetes ápolásában is.

kókuszolaj elképesztően hatékony természetes bőrtápláló szer, mely ráadásul erősen tartja a kötőszöveteket, amivel megelőzi a bőr megereszkedését és így a ráncok megjelenését is.

Fontos még azzal is tisztában lennünk, hogy a kókuszolaj zsírsavjai nem raktározódnak el a szervezetben, hanem azonnal energiává alakulnak át. Ennek köszönhetően a kókuszolaj fogyasztása nagyban megkönnyítheti a felesleges kilók leadását.