Orchidea
Kert

Orchidea gondozása

A phalaenopsisok (lepke-orchideák) Dél-Kelet Ázsia (India, Új-Guinea, Dél-Kína) és Észak-Ausztrália területein élnek. Részben közel az Egyenlítőhöz, többnyire szigeteken, állandó melegben és 60% körüli páratartalomban.

Nemesítéskor előnyben részesítik a kereskedelmi igényeket, ezért ma már sok hibrid faj található a boltokban, melyek alkalmazkodnak a lakáskörülményekhez, ezért könnyen tarthatók otthonainkban.

Ültető edény

A világos színű (középbarna, fehér, tej) műanyag cserép ajánlott. A fekete cserép könnyen átmelegszik, ha nap éri, ezért ezt mellőzzük. Az átlátszó cserépben vásárláskor megnézhetjük a gyökereket, amiből következtethetünk a növény állapotára. A későbbi átültetéskor azonban már az átlátszó cserép nem jelent előnyt.

Ültető közeg

A növényeinket legalább kétévente ültessük át. Az öntözési igények miatt fontos az azonos összetételű ültető közeg. Az utóbbi években az ültető közeg összetétele megváltozott: a lepke-orchideák tartására legalkalmasabb a spanyol vörösfenyő kéreg (10-20-mm-es szemcsenagyságú) 2 % darált tőzegmoha (szagnum). 100 liter közeghez 2 evőkanál mikroelem műtrágya és 1 evőkanál mész kell (futor).

Orchidea gondozása

Orchidea hőmérséklet igénye

 18-25°C, a nappali optimum 20-22°C. Nyáron ártalom nélkül elviseli a 30°C is. Vigyázzunk arra, hogy hideg téli éjszakákon sem hűlhet 16°C alá, ekkor a virágszáron cukros ragadós váladék keletkezik.

Orchidea fényigénye

A tűző nap kifejezetten árt neki! Legalkalmasabb a keleti vagy nyugati ablak. Déli ablakba más növények társaságában, függöny-árnyékolással tegyük. A huzatot nem viseli el, de a légmozgást, friss levegőt igényli.

Virág-indukció

Csak jó kondíciójú, egészséges növénytől várhatunk elágazó, sokvirágú virágszárat. A virágzást elősegíti a növény „pihentetése”: hűvösebb helyre áthelyezés és kevesebb fény. A szárképződéskor visszahelyezhetjük eredeti, világosabb helyére, ugyanolyan helyzetbe. Ezért érdemes megjelölni a cserép oldalát. Ha a virágszár felkopaszodik, a legvégén 1-1 virág van csak, akkor a levélhónalj felett 3 cm-re vágjuk le azért, hogy új, szebb szárat hozzon.

Orchidea öntözése

 Az orchideák legnagyobb része a túlöntözés áldozata lesz, a szükségesnél kevesebb vizet jobban elviseli. A 22°C körüli hőmérsékleten tartott növények esetében 5-7 naponként kell öntözni, télen 7-8 naponként. Ennél magasabb hőmérséklet esetén több vizet igényel a növény ezért 3-4 naponként öntözhető, figyelembe véve a helység páratartalmát is. Öntözéshez legjobb az esővíz. A spriccelés nem szükséges, ha a gyökérzet jó állapotú. A levél hónaljában éjszakára ne maradjon víz, mert anaerob baktériumok megfertőzik és ez nagy kárt okozhat. Az öntözővízbe keverjünk kb. 10 naponként orchidea tápot a megadott koncentrátumban.

Orchidea kártevői

Pajzstetű, gyapjas tetű, atka. Jól védekezhetünk ellenük virágüzletekben kapható, környezetbarát rovarölő szerrel. Az atka a levél behorpadását okozza szívásaival. A gyapjas tetű sok kis fehér szőrös folt, míg a pajzstetű kinézetre sok kis barna púpos folt. Megtalálhatóak a levél fonákján és a virágszáron is. Főleg a szabadon tartott orchideákat támadja meg a csiga, ezért érdemes ezeket a faágak közé felakasztva tartani.