szekszárd
Munka

Lehetőségek a borászaton innen és túl – állás Szekszárd városában

Hazánk borvidékei értelemszerűen a szőlészet és borászat területén találták meg útjukat a gazdaságban. Ez ugyanúgy igaz a kisebb településekre, mint a városokra, habár utóbbiak esetében a paletta nyilván színesebb, több szereplővel és lehetőséggel.

Tradíciók a mezőgazdaságban

Magyarország földrajzi adottságainak köszönhetően hagyományosan a mezőgazdasági tevékenység volt a legelterjedtebb terület. Ebbe kifejezetten sok minden belefért, hiszen a hatalmas kiterjedésű Alföldön vagy dombságainkon és középhegységeinkben egészen más adottságokkal rendelkező területeket találunk, melyek más-más javak termelésére alkalmasak. Érdekes módon azonban a szőlészet és borászat az ország gyakorlatilag teljes területén megvetette a lábát, melyet jól mutat összesen 22 borvidékünk is.

Hazánk óriási borászati tradíciókkal rendelkezik és mind mennyiségben, mind minőségben európai szinten is erős szereplőnek mondható gazdaságunk e szegmense. A főszerepet ebben egyrészt a nagyobb volumenű termelésre átállt, piaci alapon működő borászatok, másrészt a történelmi borvidékek hagyományai és hírneve játssza. Ez utóbbiak közé tartozik a Szekszárdi borvidék, mely elsősorban vörös- és rozé borai által vált méltán híressé.

Az ilyen jelentős borászati tevékenység természetesen a munkaerőpiacon is érezteti hatását. Tekintve, hogy mennyire összetettek a folyamatok, milyen sok különböző munkafázist igényelnek, a dolgozók létszáma és a különböző képzettségek tekintetében is rendkívül széles a paletta. A közhiedelemmel ellentétben ráadásul a szőlészet és borászat nem csupán az őszi szüret idején kínál munkát, hanem egész éves elfoglaltságot teremt. Ennek pedig természetesen Szekszárd állás palettáján is van nyoma.

Összetett folyamatok

A fentiekben tett elválasztás szőlészet és borászat között természetesen nem véletlen, hiszen ez két külön szakterületet jelöl a mezőgazdaságon belül. A közös pont azonban az, hogy mindkét esetben számos különböző munkafázissal és összetett folyamatokkal számolhatunk. Míg előbbi közelebb áll a növényekhez és a szőlő termesztéshez, addig utóbbi már a borokhoz kapcsolódó tudomány, vegyi folyamatok és eljárások mélyreható ismeretéhez kapcsolódik. Ez azonban csak még több munkahelyet jelent.

A Szekszárdi borvidék borászataiban természetesen mindkét szakmai ismeretre szükség van, hiszen a minőségi javak előállítása egész évben ad munkát a területek szakértői számára. Ennek megfelelően sok állás Szekszárd borászataiban ezekhez a szakmákhoz kapcsolódik, ám ezeken kívül is sok egyéb álláslehetőség érhető el hasonló területen. A szőlő gondozása, termesztése, a borok megtermelése, illetve azok promóciója, eladása és a kapcsolódó szolgáltatások más-más szakmai tudást igényelnek.

Ennek megfelelően egy állás Szekszárd bortermelésében nagyon sok különböző módon kapcsolódhat a fő témához, vagy szorosabban, vagy lazábban. Ehhez kapcsolódóan pedig a turisztikai szektor is kínál lehetőségeket, hiszen a borturizmus egy hagyományosan is erős szegmensnek számít. Így tehát jó néhány állás Szekszárd szolgáltató szektorában is elérhető. Más területekre, konkrétan az iparra kitérve az mondható el, hogy van még hová fejlődni. De ez a környéken nem egyedülálló jelenség. Baranya vármegye székhelyén is látszik például, hogy a legtöbb állás Pécs más szektoraihoz köthető.

Tettek a fejlődésért

Tekintve, hogy Szekszárd környékén milyen kiemelkedő borászati tevékenységgel és az ehhez kapcsolódó turisztikai szolgáltatásokkal találkozhatunk, talán nem véletlen, hogy a legtöbb állás Szekszárd e területeihez köthető. Mivel a különböző borászatok számos munkavállalót képesek alkalmazni, ráadásul nem csak a városban összpontosulnak, ezek az álláshelyek a szekszárdi és környékbeli munkavállalók számára is mindenképpen jó lehetőséget teremtenek.

Érdemes azonban kicsit kitekinteni és körülnézni más területek lehetőségei között is. A mezőgazdaság mellett hazánk az iparban találta meg a gazdasági fellendülés útját, ez azonban ebben a régióban egyelőre kevésbé látszik. A hangsúlyok eltolódása persze nem egyenlő a lemaradással, csupán más tendenciák érvényesülnek. Itt is találunk jelentős ipari szereplőket például a Tolnatej személyében, a legtöbb állás Szekszárd városában mégis inkább más szektorokhoz kapcsolódik.

A vezetők törekvése persze egyértelműen arra irányul, hogy az ipari szektor is fejlesztésre kerüljön. Ennek kézzelfogható eredménye a helyi ipari park fejlesztése és bővítése. Ez egyrészt a már jelenlévő cégek körülményeinek javítását szolgálják, másrészt új szereplők megjelenését szorgalmazzák a régióban. Ebből is jól játszik, hogy bár a borászati tevékenység okán a mezőgazdaság kellőképpen erős, Szekszárdon is szeretnének több lábon állni a gazdaság tekintetében.