BME képzések
Oktatás

Idén minden 10. felvételiző számára a BME képzései a legvonzóbbak

A 240 éves BME Közép-Európa egyik legrangosabb egyeteme, és a FELVI adatai szerint idén minden 10. továbbtanulni szándékozó a BME képzései iránt érdeklődik. Az egyetem különböző alapképzéseire hosszú évek óta a legkiválóbb diákok jelentkeznek. A mérnökinformatikus szak egyik legnépszerűbb, amely angol nyelven is elérhető.

Felvételi 2024: Tények az idei jelentkezésekkel kapcsolatosan

A 2024 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre kicsivel több, mint 120 ezer diák jelentkezett, amely valamennyivel kevesebb, mint a korábbi években. Az arányokat tekintve alapképzésre 67 %, a mesterképzésre pedig 20 % nyújtott be jelentkezést, – a maradék helyen az osztatlan szakokra, valamint a felsőoktatási szakképzésre jelentkezők állnak. A számok azt is mutatják, hogy a műszaki, informatikai és természettudományos területek szakjai iránt is növekedett az érdeklődés. Változatlanul népszerű az alapképzésen beül a gazdálkodási és menedzsment szak és a mérnökinformatikus képzés – a marketing, a pszichológia, és a kereskedelem mellett.

Minden 10. felvételiző számára a BME a legvonzóbb

A BME-re hosszú évek óta a legkiválóbb diákok jelentkeznek, és a szakokra csak kiemelkedően magas átlagpontszámokkal lehet bejutni. A képzés minőségét jelzi, hogy a 2021-es és a 2022-es évben is a jelentkezők több mint 30 százaléka választotta első helyen a BME valamelyik alapképzését. 2024-ben pedig már a jelentkezők fele jelölte meg elsőnek a nagy presztízsű egyetemet. 2022-ben alapképzésre 12 134-fő jelentkezett. 2023-ban pedig 31 664 fő jelentkezett a BME különböző képzéseire.

BME informatika BSc

Miért népszerűek a BME alapképzései?

Az egyetemen ma 26 alapszak, és 39 mesterszak közül lehetett választani, és a kínálat évről évre folyamatosan bővül az egyes szakok digitális átalakulását követő szakokkal is. Az egyetemnek 8 kara van, amelyek a következők:

 • Építőmérnöki Kar
 • Gépészmérnöki Kar
 • Építészmérnöki Kar
 • Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
 • Villamosmérnöki és Informatikai Kar
 • Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar
 • Természettudományi Kar
 • Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

Az adott karon belül is különböző képzési terület található, például Műszaki képzési terület, Informatikai képzési terület, Természettudományos képzési terület, valamint Gazdaságtudományi képzési terület és Társadalomtudományi képzési terület, amelyekért meghatározott kar a felelős. Ebből a szempontból kivételt képez az Informatikai képzési terület, amely a Műszaki képzési terület villamosmérnök szakával együtt a Villamosmérnöki és Informatikai Kar alá tartozik.

Az alapképzésben (BSc/BA /BProf) az adott szakterület általános ismeretei sajátíthatók el, és általában 210 kredittel hét félév alatt lehet az alapdiplomát megszerezni.

Legnépszerűbb szakok a BME-n

Összegyűjtöttük a legnépszerűbb szakok listáját, kiemelve a legmagasabb jelentkezést élvező szakok nevével:

 • Adattudomány
 • Gazdaságinformatikus (1.854 fő)
 • Mérnökinformatikus (3.271 fő)
 • Programtervező informatikus (2.695 fő)
 • Programtervező informatikus (fejlesztő)
 • Üzemmérnök-informatikus

(Forrás: Felvi.bme.hu)

Érdemes megjegyezni, hogy a képzési profilt adó fő szakterületen – a tavalyi évvel azonos számban választották első helyen a Gépészmérnöki Kar valamelyik alapszakját. Illetve az Építészmérnöki Kar osztatlan építészmérnök képzést idén többen (8,9 %-kal) választották első helyen, mint 2023-ban.

BME vegyészmérnök képzés

Népszerű angol nyelvű képzések

A BME angol nyelvű képzései iránt nagy az érdeklődés, például alapszakon sokan választják a 8 féléves építőmérnöki BSc képzést, a 7 féléves gépészmérnöki BSc képzést, vagy a 7 féléves villamosmérnök BSc képzést. A népszerű mérnökinformatikus képzés is elérhető angol nyelven, amelynek jellemzője, hogy az oktatott anyag folyamatosan igazodik a gyorsan változó szakma követelményeihez, másrészt alkalmazkodik a piac és a hallgatók igényeihez egyaránt.

Elhelyezkedési lehetőségek

A műegyetemi diplomások nagyon keresettek a munkaerőpiacon. A frissen végzettek minden területen nemcsak magasabb jövedelemmel lépnek be a munka világába, de könnyen és gyorsan tudnak elhelyezkedni.

Fotók forrása: Pixabay