chia mag
Étel - ital

Chia mag hatása

A chia mag egy fantasztikus tápanyagforrás számunkra, hiszen rengeteg létfontosságú vitamint, ásványi anyagot, antioxidáns vegyületet és más egyéb nélkülözhetetlen anyagot tartalmaz.

Egyik kiemelkedő tulajdonsága egyedülállóan magas Omega-3 tartalma, mely zsírsavak esszenciálisak, azaz létfontosságúak számunkra. Az Omega-3 zsírsavak alapvető fontosságúak a szív-és érrendszer és az agy egészséges működéséhez. A chia magban átlagosan 25%-os arányban találhatóak meg ezek a rendkívül értékes Omega-3 zsírsavak, ami által a chia mag a legjobb növényi forrásuknak számít.

A chia mag többek között tartalmazza mind a 8 esszenciális aminosavat teljes értékű fehérjékkel együtt, de rosttartalma is páratlanul magas. Számtalan ásványi anyaga közül kiemelkedik a vas, magnézium, kalcium és foszfor, melyekből igen jelentős mennyiséget foglal magában.

A chia mag másik különlegessége, hogy roppant erős antioxidáns hatással bír, mely által különösen hatékonyan védi valamennyi sejtünket a romboló hatású szabadgyökök támadásaitól.

A chia mag folyadékkal elkeverve, illetve a gyomorban zselés állagúvá válik, mely miatt lassítja a szénhidrátok és a cukrok lebomlását, valamint teltségérzetet is kelt, s ennek is köszönhetően remekül elősegíti a fogyókúrát és az ideális testsúly elérését és megtartását.

Melyek a chia mag legfontosabb pozitív hatásai?

• Támogatja a szív-és érrendszert
A chia mag hatékonyan csökkenti a rossz (LDL) koleszterin és a triglicerid szintjét, miközben emeli a jó (HDL) koleszterinszintet. A vérnyomásra is jótékony hatásokat képes kifejteni, mellyel megelőzhetőek lehetnek a hipertóniából fakadó szív-és érrendszeri megbetegedések.
Értékes Omega-3 zsírsavjai alapvető fontosságúak a szív egészsége szempontjából.

• Erősíti az immunrendszert
Mivel a chia mag tele van értékes és létfontosságú tápanyaggal, ezért feltölti szervezetünket a működéséhez nélkülözhetetlen vegyületekkel. Immunrendszerünket is ellátja a számára alapvető vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, így jelentősen fokozza védekezőképességünket.

• Javítja az emésztés hatékonyságát
A chia magban rendkívül sok élelmi rost található, s többek között ennek is köszönhetően nagymértékben javítja az emésztés hatásfokát, valamint fokozza a bélrendszerben a perisztaltikus mozgást, vagyis elősegíti a széklet mielőbbi távozását.

• Erős antioxidáns védelmet nyújt
Magas arányban találhatóak meg benne antioxidáns hatású vegyületek, melyek védelmet biztosítanak a szabadgyökök sejtromboló hatásaival szemben. Így többek között lassítják az öregedés ütemét, gátolják a degeneratív folyamatok kialakulását szervezetünkben, de a szív-és érrendszer egészségét is hatékonyan óvják.

• Támogatja a fogyást és az ideális testsúly megtartását
A chia mag elfogyasztását követően hosszú időre teltségérzetet biztosít, így jelentősen csökkenti az éhségérzetünket, és kevesebb étellel is beérjük. Ráadásul mindeközben mégis ellátjuk szervezetünket a számára fontos tápanyagokkal, így nem kell attól sem tartani, hogy tápanyaghiány alakul ki a kevesebb étel miatt.

• Szabályozza a vércukorszintet
A chia mag képes kiegyensúlyozni a vércukorszintünket, amivel csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, ráadásul folyamatosan energikusnak is érezhetjük magunkat, hiszen a chia lassítja és kiegyensúlyozottá teszi a szénhidrátok cukorrá való átalakulásának folyamatát.

• Erősíti a csontokat és a fogakat
A chia mag igen nagy mennyiségű kalciumot, foszfort, magnéziumot és fehérjét tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek a csontok és fogak épségének és erősségének megőrzéséhez.

• Táplálja a bőrt, a körmöket és a hajat
A chia főként a benne található jelentős mennyiségű Omega-3 zsírsavjainak köszönhetően nagymértékben hozzájárul a bőr, a körmök és a haj táplálásához, így azok erőssé és egészségessé válhatnak.

• Fokozza a sportteljesítményt
A chia mag eredményesen energetizál, serkenti az izomépítést, így jelentősen növelheti az állóképességet, és javíthatja a sportteljesítményt is. Testépítők számára különösen hasznosak a benne található roppant értékes növényi fehérjék.